Context
Proces
Resultaat

Xylino

Context
Proces
Resultaat

Hoe bouw je met vierkante modules een driehoekig huizenblok? Het antwoord staat in Almere en heet Xylino, Grieks voor hout.

In het nieuwe Homeruskwartier wilde de gemeente Almere een kavel bebouwen met houten woningen volgens een modulair systeem, bedoeld voor woningcorporatie De Alliantie. Een van de samenwerkingspartners, TBI-dochter Synchroon, had ervaring met Arons & Gelauff via een gezamenlijk BIM-project en redeneerde: wie modulair kan denken, kan ook modulair bouwen.

Zo stonden we voor de uitdaging om woningen te bouwen met rechte modules op een driehoekige kavel, die ook nog deels een ronde gevelwand moest krijgen. Hoe krijg je een vierkante pin in een rond gat? We losten het op door de hoeken van de kavel te gebruiken als scharnierpunten, waarin functies als trappenhuizen en fietsenbergingen kwamen te liggen. Zo hielden we de modules zoveel uniform, terwijl die tussenruimtes het gebouw een meerwaarde gaven.

Xylino

103 woningen, modulaire houtbouw, parkeergarage

Locatie

Homeruskwartier, Almere

Status

In aanbouw

Opdrachtgever

De Alliantie, Koopmans Bouwgroep | TBI, Synchroon

Modulaire houtbouw

geWOONhout, Sustainer

De woonblokken bestaan vrijwel geheel uit houten modules, behalve de onderliggende betonnen garages. Bouwen met hout biedt allerlei voordelen, zoals: het kan snel en relatief schoon, vraagt weinig energie, en het is een goede manier om CO² op te slaan. Daarnaast levert het een woning met een aangenaam binnenklimaat op. Bijzonder aan dit project, is dat houtskeletbouw wordt toegepast in sociale woningbouw.

De modules zijn houten ‘dozen’ met een vloeroppervlakte van 310 x 510 cm: een formaat dat goed over de weg te vervoeren is. Door steeds drie of vier modules horizontaal en verticaal te koppelen, ontwierpen we verschillende typen woningen. Daarbij gold als beperking, dat badkamers en keukens binnen één module gebouwd moesten worden.

Sustainer zette onze plannen om in het concrete ontwerp van de modules en de fabrikant GeWOONhout produceerde ze. Vervolgens werden de modules aangeleverd inclusief interieur- en gevelelementen. Voor ons is dit een nieuwe manier van werken, dus we zien het als een pilotproject waarvan we zelf ook veel van hebben geleerd.

Bouwen met hout biedt allerlei voordelen, zoals: het kan snel en relatief schoon, het vraagt weinig energie, en het is een goede manier om CO² op te slaan.

Groene binnentuin

In het midden van het complex ligt een gemeenschappelijke tuin. Hieromheen liggen gecombineerde galerijen en balkons, gedragen door een houten constructie die los van de modules ligt.

Eén module, diverse typen

De grondgebonden woningen zijn ontworpen als gezinswoningen, de gestapelde appartementen vallen binnen het segment sociale of middenhuur.

Duurzame materialen

De gevelbekleding is grotendeels van duurzaam bamboe. Door de toepassing van horizontale banden oogt het gebouw toch als een geheel.