Context
Proces
Resultaat

Wisselspoor

Context
Proces
Resultaat

Ooit reviseerde de NS op dit terrein de treinstellen, nu bouwen wij hier mee aan een woonbuurt waarin het industriële erfgoed nog voelbaar aanwezig is.

In hartje Utrecht, op het punt waar de sporen naar Amersfoort en Amsterdam uit elkaar gaan, ligt het voormalig NS-terrein Wisselspoor. In opdracht van Synchroon wordt dit terrein bebouwd met een breed scala aan soorten koop- en huurwoningen. Synchroon vroeg Arons en Gelauff om een zelfstandig gebouw te ontwerpen en met twee andere bureaus een samengesteld bouwblok te maken. Wisselspoor is van oorsprong een stoer terrein voor treinrevisie, waar een aantal panden met sheddaken behouden blijven. Ook een paar oorspronkelijke poorten blijven bestaan, en daarvan hebben we als architecten in dit deel van Wisselspoor een belangrijk thema gemaakt. Zowel bestaande poorten van de wagenmakerij als de nieuwe poorten definiëren de toegangen naar de verschillende woongebouwen.

Wisselspoor

3 woongebouwen

Locatie

Utrecht

Veld 10

71 appartementen, 112 studio's

Opdrachtgever

Synchroon

Veld 9.2

21 studio's, 86 studentenkamers

Aannemer

Bouwbedrijf van Wijnen

Veld 9.4

15 appartementen

Stedenbouw

Studioninedots (supervisor)

Oplevering

Eind 2025

Buitenruimte

Delva Landscape Architects

Voor Veld 10 van Wisselspoor ontwierpen we echt een blikvanger: op deze vooruitgeschoven plek komt een opvallend samengesteld gebouw. In het oorspronkelijke plan stonden twee losse gebouwen, maar wij schoven ze in elkaar om er één taal van te maken. De woontoren voor studenten is tien etages hoog; die voor starters telt zeven etages en heeft een patio van de eerste verdieping tot het glazen plafond bovenin. Een poort van twee lagen hoog vormt de toegang tot alle appartementen: de ruimte eronder gaat aanvoelen als een binnenplein, met een grote glazen wand naar de twee portalen aan weerszijden. De verticale zaagtand op de gevel is geïnspireerd door de sheddaken van de wagenmakerij. De huid is gemaakt van strekmetaal in een roestachtige kleur; ook de betonnen plinten van het gebouw krijgen deze kleur.

De verticale zaagtand op de gevel is geïnspireerd door de sheddaken van de wagenmakerij. De huid is gemaakt van strekmetaal in een roestachtige kleur; ook de betonnen plinten van het gebouw krijgen deze kleur.

Industrieel erfgoed

De verticale zaagtand op de gevel van Veld 10 is geïnspireerd door de sheddaken van de wagenmakerij. In het ontwerp van Veld 9 betrokken we de poort van de wagenmakerij die oorspronkelijk op het terrein zat.

Roestige kartels

De woontorens hebben een metalen huid, die bestaat uit panelen met wisselende maaswijdtes. Erachter zit de regen- en brandwerende laag. We hadden uitgebreid overleg met leverancier en bouwer Metadecor voor de optimale constructie, waarin ook nestkasten een plek hadden.

Gezamenlijke toegangspoort

De poort onder de twee woontorens functioneert als gemeenschappelijke ruimte, met aan weerszijden een grote glazen wand. Daarachter zijn de portalen voor beide torens goed zichtbaar.

Veld 9

Voor Veld 9 ontwierpen we een woonblok in samenwerking met twee andere architectenbureaus: Winhov en BETA. We stemden de materialen op elkaar af, met verschillende tinten baksteen en soorten beton. Bijzonder in dit gebouw is dat we aansloten op een bestaande poort die nog overeind stond. We gebruiken deze poort om de entree naar ons gebouw in te maken. De gemeenschappelijke woonkamers liggen boven de poort. Deze kolom hebben we wat hoger gemaakt dan het overige gebouw; hierdoor is de poort goed afleesbaar in het volume.