Context
Proces
Resultaat

Funenhof

Context
Proces
Resultaat

In de dichtbebouwde Amsterdamse Czaar Peterbuurt realiseerden we op een achterafgelegen plek een woonhof voor acht gezinnen

De Czaar Peterbuurt verandert sinds begin deze eeuw stapsgewijs van achterstandswijk naar een rijk gemêleerd deel van de binnenstad. Zo ook de nieuwe Funenhof. Aan de oostkant maakte een bedrijfsterrein plaats voor vrijstaande woongebouwen in een parkachtig landschap; langs de westgrens staat een oude school die tot woningen is omgebouwd.

Aangrenzend stonden hier in 2009 lage loodsen, achterafgelegen in een gesloten blok. Ooit zat hier een krokettenfabriek, later een mediabedrijf. De eigenaren besloten te verhuizen en hier woningen te bouwen om de grond rendabel te maken. Aannemer Vink Bouw berekende dat er daarvoor minimaal 900 m2 nodig was. Aan ons de vraag: hoe creëer je een aantrekkelijke woonomgeving op zo’n kleine locatie (circa 50 x 40 meter), omringd door achterkanten van woningen?

Funenhof

8 woningen van 105m² tot 155 m², fietsenstalling

Locatie

Czaar Peterbuurt, Amsterdam

Opdrachtgever

Grayfield

Oplevering

2020

Buitenruimte

MORE landscape

Aannemer

Vink Bouw

We kozen voor een hoofdopzet waarbij het gevraagde volume, verdeeld over acht woningen, een zeer compacte vorm kreeg. Om voldoende buitenruimte en afstand te creëren, plaatsten we de gevel vijf meter naar achteren ten opzichte van de oude loodsen. Vanwege de nabijheid van andere woningen in een oude school bedachten we ‘de huif’: een houten luifel die zowel horizontaal als verticaal wordt toegepast. Hierdoor kan de gevel maximaal transparant blijven, zonder dat er al te veel overhoekse inkijk ontstaat. Ook biedt de huif beschutting tegen directe zoninstraling, en kunnen er planten in groeien. Bij ons ontwerp betrokken we ook bureau Hosper, landschapsarchitecten met wie we vaker samenwerken. Hosper ontwierp de inrichting van de hof, waar planten en versteende oppervlakten mooi met elkaar zijn verweven. Alle betrokkenen, ook de bewoners van het naastgelegen schoolgebouw, konden hierover meebeslissen.

Vanwege de nabijheid van andere woningen in een oude school bedachten we ‘de huif’: een houten luifel die zowel horizontaal als verticaal wordt toegepast.

Veel keuzevrijheid

De woningen kregen een eenvoudige opzet met veel keuzevrijheid voor de bewoners. Er is veel lichtinval door de grote ramen en door het terras, dat deels van beloopbaar glas is gemaakt.

Hardhouten 'huiven'

De eigenlijke woninggevels bestaan grotendeels uit glas. De hardhouten ‘huiven’ vormen ze een overgangsgebied tussen huis en hof: niet binnen maar ook niet helemaal buiten. Het onderste deel gebruikt iedereen inmiddels als bank. De ruimte daar is dan ook imposant: even hoog en breed als de huizen, en circa 1,5 meter diep.

De vorm van de huiven volgt niet exact de contouren van een gevelvlak maar voegt daar veeleer een extra laag aan toe. Die eigen vorm geeft extra expressie. De huif is topgevel, luifel en schutting ineen.