Oostenburgereiland in Amsterdam heeft een historie van scheepsbouw. Op de locatie van Wiener & Co lag een werf met twee scheepshellingen: ooit werden hier de galjoenen van de VOC te water gelaten. Eeuwen later besloot Heijmans Vastgoed op deze plek 76 koopwoningen te bouwen. Heijmans vroeg Arons en Gelauff om ideeën die de herontwikkeling van het terrein – vastgelopen op inspraak – vlot te trekken. Wij stelden voor om het parkeerterreintje met de oude platanen niet te bebouwen, maar te veranderen in een parkje voor de buurt. Als moneymaker bedachten we het concept van de grachtenwoningen met eigen aanlegplaats. Midden in de bouwcrisis bleken deze uitgangspunten het fundament onder een succesvol project.
Wiener & Co
70 woningen, 2300 m² commerciële ruimte, parkeergarage
Opdrachtgever
Heijmans Vastgoed
Binnentuin
MORE landscape
Prijzen
Winnaar Zuiderkerkprijs 2017
Locatie
Oostenburgervoorstraat, Amsterdam
Oplevering
2017
Aannemer
Heijmans Woningbouw
De basis van ons ontwerp was de schakeling van de voormalige scheepshellingen met twee openbaar toegankelijke collectieve binnenhoven. Ons ontwerp voorzag in maar liefst 26 verschillende typen koopwoningen: van grondgebonden tuin- en waterwoningen tot portiek- en galerijappartementen.
We zorgden ervoor dat de woonblokken optimaal op het water georiënteerd waren; 14 woningen hebben zelfs een aanlegsteiger voor een eigen boot.
Ook het ontwerp van de buitenruimte was erop gericht om de oriëntatie op het water te versterken. Voor de collectieve binnenhof, bovenop een ondergrondse parkeergarage, werkten we samen met Hanneke Kijne van MORE. Door het gebruik van langwerpige boombakken met verschillende hoogtes ontstonden meer en minder private ruimtes bij de entrees van de woningen.
Het verschil tussen de scheepshellingen en de binnenhoven werd onderstreept door verschillend verhardingsmateriaal en de uitgesproken beplanting. De scheepshellingen werden openbaar van karakter, terwijl de hoven een meer private en tuinachtige sfeer kregen.
De 14 eengezinswoningen (‘waterwoningen’) aan de gracht kregen een oriëntatie haaks op het water. Ze zijn zo geschakeld dat op de plaats waar vroeger de scheepshellingen lagen de buurt nu toegang krijgt tot het water. De gevelmaterialen hout, koper en zink verwijzen naar het scheepsbouwverleden van deze plek.
Langs de Oostenburgervoorstraat liggen twee pakhuisachtige appartementenblokken in baksteen. De plint aan de straatzijde wordt verlevendigd door commerciële ruimten en entreehallen.
Aan de binnenhof hebben de eengezinswoningen op de begane grond een groot terras aan het collectieve groen. De bovenliggende appartementen hebben een groot balkon dat maar liefst drie meter uitkraagt.