We presenteren een systeem van houten, circulaire clubhuis-modules waarmee voetbalverenigingen hun verouderde clubgebouw snel kunnen vervangen voor een duurzame, passende en eigen accommodatie.
Iedereen kent ze wel, die typische jaren ’60 en ‘70-gebouwtjes tussen de groene velden: de voetbalclub. Vaak een wat flets stenen blok, met accenten in clubkleuren. Een vertrouwd beeld, maar al járen niet meer comfortabel of ruim genoeg. Om maar te zwijgen over de energierekening, dat gedateerd sanitair, die slordig aangebouwde ballenhokken en het gebrek aan tribuneplekken als het eerste thuis speelt.
De vraag naar nieuwe clubhuizen bij amateur voetbalclubs in Nederland stijgt. Veel daarvan zijn een jaar of vijftig oud en dringend aan vervanging toe. En omdat verenigingen worstelen met zo’n bouwopgave, en steeds opnieuw het wiel uitvinden zonde is, besloten de KNVB en hoofdsponsor ING het toekomstbestendig maken te faciliteren. Maar alleen duurzaam. En snel. En betaalbaar.
Met die eisen werd de tandem Arons en Gelauff architecten en Sustainer aan boord gehaald. Het resultaat: de ‘bouwstenen’ voor een functioneel en comfortabel clubhuis; alle mogelijke voetbalclub-functies gevat in prefab modules, volledig in houtbouw, demontabel en circulair. En te plaatsen binnen een zomerstop.
Het Modulaire Clubhuis
Locatie
Nederland
Opdrachtgever
KNVB, ING
Fase
Definitief ontwerp
Architect
Arons & Gelauff architecten
Bouwsysteem
Sustainer
Beeld
Pixelpool, Arons en Gelauff architecten
We definieerden vijftien functies die voetbalclubs in huis willen hebben – van kleedkamer tot bestuurskamer, van bar tot tribune. Vervolgens ontwierpen we deze functies binnen drie maten Sustainer-modules. Deze basismodules zijn schakelbaar, naast elkaar en op elkaar. Verenigingen kunnen daarmee als met legoblokken een nieuwe accommodatie samenstellen. Het resultaat is een functioneel en comfortabel huis van de club.
Met dit generiek systeem ontwierpen we drie mogelijke types. Deze small, medium, en large-variant tonen de ruimte die het systeem biedt om te variëren in omvang, functionaliteit en identiteit en om een complex architectonisch zorgvuldig in te passen.
Naast omvang en vorm, kiezen clubs voor hun gevels en binnenwanden uit een palet duurzame en robuuste materialen: biobased hout, gerecycled plastic of circulaire steen. En naar keuze daklichten, begroeiing of pv-panelen op het dak.
Ons ontwerp heeft het modulair houtbouwsysteem van Sustainer als basis. We werken al lang samen en delen de ambitie van biobased productie, demontabele constructie en een volledig materialenpaspoort. Sustainer biedt de ontwerpflexibiliteit, de digitale ketenintegratie en de 3D-modellen die het ons mogelijk maakt het flexibele Modulair Clubhuis-systeem te ontwerpen.
Ter inspiratie stelden we drie clubhuis-varianten samen. Hierbij voorbeeld Medium. Voor een club die behoefte heeft aan:
tien kleedkamers, 2 ballenhokken; fysio-ruimte, ehbo-ruimte; lift en trappen; kantine voor 150 personen, met bar, toiletten, keuken en magazijn; bestuurskamer en commissiekamer.
We plaatsten de dubbelhoge kantine op de kleedkamers. De houten gevels zijn uitgevoerd in twee tinten groen, in harmonie met een bosachtige omgeving. De platte daken vormen een dek, deels overdekt, met ruim zicht over de velden.