Context
Proces
Resultaat

Roeivereniging RIC

Context
Proces
Resultaat

Hoe verander je een saaie loods in een verrijking voor de buurt? Het antwoord daarop gaven we met ons winnende ontwerp voor de botenloods van de Amsterdamse roeivereniging RIC.

Het Amstelkwartier was rond 2010 volop in ontwikkeling: de buurt veranderde van industriegebied naar een levendige woonwijk. Wij wonnen de ontwerptender voor de hoteltoren in Amstelkwartier, totdat onze opdrachtgever door een juridisch akkefietje werd gediskwalificeerd. Als troost vroeg de gemeente ons om een aanpak van de botenloods en het clubgebouw van de roeivereniging RIC.

Door zijn positie aan het water, gelegen in het nieuwe park langs de Amstel, zou het voorheen anonieme gebouw veranderen in een markant punt in de woonwijk. Dat vroeg om een radicaal andere uitstraling. Vooral de botenloods was van oorsprong een anoniem en gesloten gebouw. Daarom vroeg de gemeente een aantal architecten om ideeën voor de renovatie en transformatie van dit bouwdeel.

Roeivereniging RIC

Transformatie van een bestaande botenloods

Locatie

Amstelkwartier, Amsterdam

Opdrachtgever

Gemeente Amsterdam

Oplevering

2013

Aannemer

IJbouw BV

In ons ontwerp stelden we voor de botenloods als een 'lampion' in het park op te vatten, die de prachtige inhoud van het gebouw (roeiboten in allerlei kleuren, lengtes en materialen) aan de buitenwereld toont. Overdag is er zicht tot diep in het gebouw, ‘s avonds lichten de dichte delen op om veiligheid te geven aan passerende fietsers. De energie hiervoor wordt met een zonnepaneel opgewekt.

Met dit ontwerp wonnen we de opdracht van de gemeente; twee jaar later werd het gebouw opgeleverd. Zo konden we ons vernuft laten zien op de vierkante centimeter, met een budget van ongeveer 1% van de hoteltoren. Dus toch veel plezier in het Amstelkwartier!

In ons ontwerp stelden we voor de botenloods als een 'lampion' in het park op te vatten, die de prachtige inhoud van het gebouw aan de buitenwereld toont.

Bestaande onderdelen versterkt

We kozen materialen die we konden integreren met de bestaande onderdelen om deze te versterken. De dakranden van spuitbeton maken van de bestaande en nieuwe bouwdelen één geheel.

Vóór de bestaande gevel plaatsten we glas in een kader van hout met een epoxy coating. Aan de parkzijde is een nieuw hek gemaakt, dat een duidelijke overgang maakt tussen park en vereniging.

Pergola en groendak

Om dit concept van een ‘lampion’ kracht bij te zetten is ook de woning bovenop het gebouw aangepakt. Een grote pergola zorgt voor evenwicht met het hoofdgebouw en het gehele dak is voorzien van een groendak. Vanuit de omliggende nieuwe woongebouwen en kantoren gaat het gebouw hierdoor nog meer op in zijn omgeving.