Context
Proces
Resultaat

Common Ground

Context
Proces
Resultaat

De gemeente Nieuwegein heeft de ambitie om van City-West de meest duurzame binnenstad van Nederland te maken. Woongebouw Common Ground sluit perfect aan op deze ambitie.

Common Ground vervult drie duidelijke taken: Het ondersteund, versterkt en creëert samen met het ontwerp van Paul de Ruiter een architectonisch samenhangend geheel. Als een van de eerste ontwikkelingen in dit gebied borgt het met de groene binnentuin, woonstraten en de collectieve ruimten ontmoeten, veiligheid en spelen. Het woongebouw voldoet aan de wens van Nieuwegein om van City-West een van de meest duurzame binnensteden van Nederland te maken. Een sterke verbinding van onze groene binnentuin met het park kan ons inziens alleen met een serieuze opening. Daarom hebben wij de wens van de gemeente om een opening tussen deze twee groene plekken van 5m meer dan verdubbeld naar een opening van maar liefst 11,2m.

Common Ground

53 vrije sector woningen, 43 midden huur woningen, 2 gemeenschappelijke ruimtes, 69 parkeerplekken

Locatie

Nieuwegein

Opdrachtgever

Vink Bouw

Tender

In ontwikkeling

Binnentuin

MORE landscape

Common Ground zal nog een aantal jaren op eigen benen moeten staan in dit nieuwe centrum. Daarom vinden we het extra belangrijk dat het gebouw op verschillende manieren ruimte bied voor ontmoeten en spelen. Aan de buitenzijde van het gebouw introduceren we woonstraten van maar liefst 3 meter breed op de tweede en vierde verdieping. We geven hiermee de bovenste setback een functie. Hier kunnen kinderen fietsen, groeten mensen elkaar die thuiskomen van een dag werk. Drinken mensen voor hun woning in de ochtendzon een kop koffie.

Aangezien we alle voordeuren aan de buitenzijde van het gebouw hebben ontworpen ontstaat er aan de binnenzijde een logische plek voor de privé buitenruimtes van de woningen. Een oase van rust met zicht op de weelderige groene binnentuin. Het gebouw is voorzien van een helder verticaal ritme. Het gebouw is opgedeeld in vier volumes die aansluiten op het naastliggende pand. Deze vier volumes zijn duidelijk familie van elkaar maar bestaan toch uit afzonderlijk herkenbare delen. Door de verticale geleding ontstaat er een rustig architectonisch verwantschap.

De toegepaste materialen zijn duurzaam hout, gerecycled beton en circulair baksteen.

Tweede huid

Aan de zuidzijde heeft het gebouw een tweede huid gekregen. Deze houten constructie zorgt voor voldoende houvast voor klimplanten om over de gevel omhoog te klimmen en voorkomt hittestres in de achtergelegen woningen en buitenruimtes.

Royale binnentuin

De bomen in het groene binnenhof bieden schaduw op warme dagen, vangen CO² op en zorgen voor verkoeling door verdamping. De bomen zijn aan de schaduwkant (westzijde) van het binnenhof gesitueerd zodat er zo veel mogelijk zonnige en halfschaduw plekken in het binnenhof overblijven. Bomen, vaste planten, maar ook de klimplanten tegen de gevels vergroten de biodiversiteit; met hun bloeiwijze, vruchten, beschutting en/of nestgelegenheid.