Woongebouw Common Ground ontwierpen we als voedingsbodem voor een gemeenschap van betrokken bewoners en met een voedingsbodem voor uitbundige natuur. We zetten onze ontwerp-slimheid in voor vriendelijke verdichting in verstedelijkend Nieuwegein.
Deze gemeente is namelijk gestart met de realisatie van de ‘duurzaamste binnenstad van Nederland’. Rond station Nieuwegein City, met een directe sneltram naar Utrecht, wordt het centrumgebied vergroot. Common Ground is er een van de eerste nieuwe woongebouwen. Het is een U-vormig houtbouwcomplex met in het hart ervan een gezamenlijke binnentuin met bomen in volle grond. Om de tuin te verbinden met het naastgelegen park vroeg de gemeente om een poort in het gebouw van in ieder geval vijf meter breed. Omwille van zicht, licht en begroeiing, en ruim baan voor vogels, kleine beestjes én mensen, hebben we die doorgang opgerekt tot meer dan elf meter.
Common Ground
96 woningen (vrije sector en middenhuur) gemeenschappelijke ruimtes en parkeren
Locatie
Nieuwegein
Opdrachtgever en aannemer
Vink Bouw
Constructie
CLT wanden en vloeren
Tender
In ontwikkeling
Adviseurs
Cauberg Huygen, Pieters Bouwtechniek, Visietech
Landschap
MORE landscape
Fase
Bouwaanvraag
Het ontwerp voor woongebouw Common Ground illustreert hoe iets moois snel kan groeien als ambities van opdrachtgever, bouwer en architect matchen. Leefbaar, vol natuur, houtbouw, slimme systemen, schone energie en hergebruik van water, betaalbaar, circulaire materialen - dat streven delen we.
En als de gemeente blijkt te werken met een "eigenwijze aanpak, kort & hevig in plaats van lang & zeurderig, vol integrale, creatieve inzet, met focus op draagvlak”, dan doet ons team helemaal graag mee. Met dit team en een ontwerp dat in de tenderfase al stond en het project een vliegende start gaf, gingen we in slechts één jaar van tenderwinst naar bouwaanvraag.
Common Ground ontwierpen we als U-vorm op een plot met de ‘Zadelstede-toren’ naar ontwerp van Paul de Ruiter Architects. Met een houten constructie lieten we de ‘U’ getrapt oplopen van vijf naar negen verdiepingen. Alle lagen voor gezamenlijk gebruik, van binnentuin tot woonstraten op hoogte en setback, hebben royale afmetingen om contact tussen bewoners aan te jagen. Er is ruimte voor een praatje, leren fietsen, kopje koffie in de zon, samen buiten eten. Die betrokkenheid bij elkaar en bij het gebouw is van meet af aan essentieel, omdat de bewoners er wel even zullen pionieren in een bouw-omgeving.
De gevelmaterialen verschillen per bouwdeel, wel alle in natuurlijke tinten; een houten gevel, een extra houten huid, metselwerk met hergebruikte bakstenen (waarschijnlijk in meerdere verbanden, afhankelijk van de oogst). Voor de zuidgevel is een constructie geplaatst waarlangs klimplanten omhoog slingeren zodat in de woningen erachter hittestress wordt voorkomen, en ook bewoners op hoogte groen direct in hun uitzicht hebben.
Het parkeerdek (ook voor de bewoners van Zadelstede) is uitgevoerd in circulair beton. Tussen de fietsen en auto’s in: volle grond voor grote bomen. Erop: de lichtere constructie met CLT-wanden en vloeren voor de woonlagen.
Het hart van Common Ground is de binnentuin. Volle grond en een glooiend pakket vruchtbare aarde zijn er de basis voor grote bomen, planten en struiken. Een rijk leven in en op die bodem zorgt voor biodiversiteit in de tuin; voor insecten, vogels en kleine beestjes is er voedsel, beschutting en nestgelegenheid. De grootste bomen bieden bovendien schaduw en verkoeling.
We realiseren hier bijna uitsluitend tweezijdig georiënteerde woningen. Ze variëren in grootte van 50 tot 150m2. Op de begane grond liggen maisonnettes met tuinen aan de binnentuin, erboven studio’s, levensloopbestendige appartementen met drie meter diepe woonstraten, en flinke penthouses aan setbacks. Extra zijn de gedeelde woonkamer en de werkplaats.
De daken zijn ‘geel-groen-blauw’. PV-panelen staan er bovenop intensief groen, met daaronder kratten voor opvang van regenwater voor de tuin. En de tuin zelf kan piekbuien opvangen, als een wadi, om wateroverlast en droogte te voorkomen. De toiletten worden doorgespoeld met ‘paars water’: gezuiverd douche- en wastafel-water. Vink Bouw onderzoekt nog het gebruik van een blok-batterij en realiseert voor het gehele plot een WKO.