Context
Proces
Resultaat

NOAH

Context
Proces
Resultaat

Het woon-werkgebouw van de toekomst moet aan hoge duurzaamheidseisen voldoen. NOAH laat zien dat het nu al mogelijk is.

De gemeente Amsterdam schreef een tender uit voor een duurzaam icoon voor de nieuwe wijk Sluisbuurt. Opdrachtgevers De Nijs en Hoorne Vastgoed stelden het tenderteam samen uit bewezen teamspelers. Als ervaren hoogbouw-ontwerpers werden wij versterkt door DOOR architecten, specialisten in circulair bouwen.

Samen ontwierpen we NOAH [no.office.at.home], waarbij we radicaal de principes van de circulaire economie volgen. We ontwikkelden we een ander perspectief op het wonen en werken van de toekomst. Ruilen, delen en lenen worden de norm: van recycling tot zero waste horeca.

Met de houtbouwkennis van De Nijs en een vernuftige constructie van Van Rossum ontwierpen we met elkaar een mooi, uiterst duurzaam en zeer innovatief project, dat pijnlijk nipt als tweede eindigde. Een half jaar later namen we samen met DOOR revanche en wonnen we een soortgelijke tender in het Amstelkwartier.

NOAH

110 woningen, 1100 m² gemeenschapelijk, 900 m² publiek, 1400 m² supermarkt, parkeergarage

Status

Tender

Locatie

Sluisbuurt, Amsterdam

Opdrachtgever

Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen; Hoorne Vastgoed

Steeds meer mensen wonen samen in de stad. Dat zorgt voor leuke, nuttige en onverwachte ontmoetingen, maar mensen hebben ook rust nodig. Die rust vinden bewoners van NOAH in de ruige daktuinen en de collectieve ‘green reading room’.

Mensen willen zelf bepalen hoe ze wonen. De woningen in NOAH zijn daarom samen te stellen in modules en groeien met je mee: van een superefficiënte loft tot een verticale villa. Technisch kan het, en NOAH laat zich niet tegenhouden door saaie beperkingen als erfpachtregels of huisnummerbesluit.

Thuiswerken vormt een essentieel onderdeel van een gezonde work-life balance. In NOAH [no.office.at.home] betekent dat: thuis, maar buiten je woning. Door het hele gebouw zijn ‘werk- en niet-werkplekken’ waar je kunt bellen in een belcapsule of een pitch geven op de tribunetrap. De horecafunctie en de werkplekken lopen vloeiend in elkaar over, zodat de ruimten op verschillende momenten van de dag verschillend kunnen worden gebruikt. NOAH loopt daarmee vooruit op het woonwerkmilieu van de toekomst.

'Door het hele gebouw zijn ‘werk- en niet-werkplekken’ waar je kunt bellen in een belcapsule of een pitch geven op de tribunetrap.'

Eeuwenlang flexibel

NOAH is gebouw van hout, maar gebruikt zo min mogelijk bomen. Daartoe combineren we het houten kolommen grid met een klassieke houten balklaag en droge holle vloeren. Dat biedt eeuwenlange flexibiliteit: in functie, in (woning)grootte en in de installaties. Demontabel en herbruikbaar.

Verborgen zonnepanelen

De balkons vormen ook een energiegevel. De zonnepanelen staan onder de perfecte hoek en kunnen vanuit de woning worden gewassen. Vanaf de straat zie je geen lelijke panelen, maar prachtige houten plafonds onder de balkons.

Ontspannen in het groen

De daktuinen en gevels (rainproof, waterneutraal, 40% intensief groen dak) zijn een explosie van geur en smaak. Om te plukken, proeven en mee te koken. Walnoten en kersen, pruimen en peren, tijm en kamille. Ontspannen in het groen krijgt in NOAH een nieuwe dimensie.