De eisen voor een nieuwe school in Muiderberg - duurzaam, energiezuinig en flexibel - vertaalden we naar een cirkelvormig gebouw, van hout. Open, lichte en vrij indeelbare ruimtes construeerden we met een structuur van CLT-kolommen en -balken.
Om de fusie van twee basisscholen in Muiderberg te bekrachtigen, gaf het nieuwe bestuur opdracht voor een toekomstbestendig schoolgebouw. KC de Meerstroom ligt al naast een kinderdagverblijf en een sporthal en dus concentreert de nieuwbouw zich op de organisatie van de lokalen, en op een uitnodigende relatie met het gebied eromheen.
We organiseerden twee lagen lesruimtes rond een aula tot een cirkelvormig gebouw. De flexibele, houten constructie maakt het mogelijk dat lokalen met regelmaat kunnen worden samengevoegd of gescheiden. Wekelijks zal de aula worden omgetoverd tot toneelvloer, en de trap wordt dan tribune. Voor de buitengevel creëren we met rechte panelen een rondlopende, gevouwen façade, natuurlijk ook van hout.
KC de Meerstroom
Kindcentrum, basisschool met 12 lokalen, theatervloer met tribunetrap, speellokaal, handenarbeidlokaal, dakterras en plein; 1.700 m²
Locatie
Muiderberg
Opdrachtgever
Gemeente Gooise Meren
Start bouw
november 2024
Oplevering
augustus 2025
Aannemer
Hegeman Bouw & Infra BV
Landschapsarchitect
Bureau B+B
Renders
Vivid-Vision
Bijzonderheden
Energieneutraal gebouw (ENG) Houten draagconstructie
Ontwerpen voor kinderen van 0 tot 13 jaar betekent het creëren van een gezonde en stimulerende omgeving en tegelijkertijd van comfortabele en veilige ruimtes. En om het gebouw zo energiezuinig mogelijk te maken, zochten we naar de optimale verhouding tussen omtrek en vloeroppervlak. Een rond gebouw bleek in alle opzichten ideaal. Daarmee hebben alle lokale ruim daglicht en vrij uitzicht, zijn de gangen binnen compact voor overzicht en makkelijke ontmoeting, en ligt het kloppend hart van de school voor iedereen even centraal. Schoolbestuur, ouders en omwonenden waren nauw betrokken bij het plan. Het sparen van kinderdagverblijf en sporthal was voor het project en voor de buurt een duurzamer optie dan sloop-nieuwbouw. De keuze voor hout, voor een biobased constructie en gevel, werd ook zeer gewaardeerd vanwege de minimale CO²-impact. De BENG-eis voor scholen overtroefden we bij KC de Meerstroom met de score ENG; niet een Bijna maar een gehéél Energie Neutraal Gebouw.
Het schoolgebouw is flexibel te gebruiken. Lokalen zijn samen te voegen, de hal beneden is eenvoudig te veranderen in een toneel en het speellokaal in oefenruimte of coulissen. De trap is tevens tribune, voorleesplek en verhoging voor een optreden. De gang boven is het ene moment druk belopen en vervolgens een stille concentratieplek. En mocht de school groeien, dan kan het huidige terras plaatsmaken voor extra lokalen.
De ronde constructie vraagt om een rondlopende gevel. Wij benaderen de ronde vorm door de gevel te construeren met rechte, houten panelen: eenvoudig te produceren en te monteren. De keuze om de panelen subtiel gevouwen te plaatsen, levert een gevel op die door schaduwwerking steeds anders oogt. De knikken, nog eens optisch versterkt door de schuine houten latten, vormen bovendien inkepingen waarin planten beschut kunnen groeien.
De centrale ruimte in de school maken we volledig open door een grote overspanning te construeren. Door de dakbalken op elkaar te laten rusten is een zo’n overspanning mogelijk zonder kolommen. Bovenin vormen de balken een diafragma. Door deze veelhoekige opening met een glazen overkapping valt dag- en zonlicht tot in het hart van de school