In 2022 gingen de twee basisscholen in Muiderberg samen verder als Kindcentrum de Meerstroom. Ze wilden verhuizen naar een nieuwe locatie, vlakbij kinderdagverblijf Villa Zeezicht en Sporthal de Reiger. Daar moest een schoolgebouw verrijzen dat vooral duurzaam en energiezuinig moest zijn. Ook moest het flexibel gebruikt kunnen worden: soms worden klassen samengevoegd en de aula wordt elke week omgetoverd in een toneelvloer. En natuurlijk moest het een prettig en veilig schoolgebouw zijn, dat goed samenging met het naburige kinderdagverblijf. Arons & Gelauff had eerder geadviseerd bij een schoolverbouwing, vandaar dat KC de Meerstroom ons uitnodigde voor de aanbesteding. Tot ons grote plezier werd ons ontwerp uitgekozen; in 2025 verhuist de school naar ons gebouw.
KC de Meerstroom
Kindcentrum van 1700 m²
Locatie
Muiderberg
Opdrachtgever
Gemeente Gooise Meren
Aannemer
Hegeman Bouw & Infra BV
Landschapsarchitect
Bureau B+B
Oplevering
2025
Bijzonderheden
Energieneutraal gebouw (ENG) Houten draagconstructie
Een energiezuinig gebouw moet een optimale verhouding hebben tussen omtrek en vloeroppervlak. Elk schoolkind weet waar je dan op uitkomt: een cirkel. We ontwierpen dus een vrijwel rond gebouw, dat niet BENG is (een Bijna Energie Neutraal Gebouw) maar gewoonweg ENG: geheel energieneutraal. Die ronde bouwvorm heeft nog meer voordelen, zoals een compacte gangruimte en veel sociale controle.
Naast zeer energiezuinig heeft ons gebouw een minimale CO²-impact: we bouwen voor het overgrote deel met hout, dat te zijner tijd bovendien te hergebruiken is. Ook bleven het kinderdagverblijf en de sporthal in ons plan gespaard; dat is duurzamer dan die bestaande gebouwen slopen en herbouwen. Anders dan bij een woningbouw weet je bij een school precies wie de toekomstige gebruikers zijn. Dat was heel plezierig: we konden zeer veel met de school overleggen. Om inspiratie op te doen, gingen we zelfs samen op excursie om een vergelijkbaar rond schoolgebouw te bezoeken. Ook de omwonenden konden uitgebreid over de plannen meepraten, bijvoorbeeld over de aanrijdroutes.
Het gebouw is flexibel te gebruiken; zo is de hal beneden eenvoudig te veranderen in een toneel. En mocht de school groeien, dan kan het huidige terras plaatsmaken voor extra lokalen. Op de bovengang komen concentratieplekken voor de leerlingen.
De gevel is van hout, het kozijn van aluminium. De ronde vorm van de buitenkant is gemaakt met rechte prefab-elementen: dat verlaagt de kosten en verhoogt het gebruiksgemak. Ook levert het een interessantere gevel op. Een ronde vorm is vaak afwerend, maar door de vouwen oogt het gebouw toegankelijker – en in de inkepingen kunnen planten groeien.
Midden in het gebouw passen we een zeer open constructie toe: we gebruiken houten balken (van CLT) die de krachten zo afdragen dat hier geen kolommen nodig zijn. Zo kan het daglicht ongehinderd binnenvallen door de glazen overkapping.