Context
Proces
Resultaat

Eden District

Context
Proces
Resultaat

Juist voor een krachtig blok op de hoogstedelijke Lloydpier namen wij de individuele bewoner als maat. In Eden District heeft nu iedereen die woonkwaliteit van uitzicht over én tuin én rivier én haven.

De ligging van de Lloydpier, tussen Schiehaven en Nieuwe Maas, inspireerde de organisatie van woningen op basis van weids uitzicht naar twee en soms zelfs drie zijden.

Eden District staat midden op de haven-landtong die de afgelopen decennia is getransformeerd tot schiereiland voor wonen, werken, educatie en creatieve industrie. Bestaande panden kregen er een nieuw leven; markante nieuwbouw is toegevoegd. De stedenbouwkundige visie voor de Lloydpier vroeg om stedelijke en alzijdige bouwblokken, stoer aan de buitenkant en intiem aan de binnenkant. De architectonische uitwerking hiervan voor Eden District deden we met ArchitectuurMAKEN. Samen realiseerden we exceptioneel hoge kwaliteit van een breed scala aan woningen voor uiteenlopende typen bewoners en gezinsvormen. Bovendien matcht Eden District de duurzaamheidsambities van de gemeente Rotterdam: een gezonde groene leefomgeving, biodivers, met circulair materiaalgebruik en energieneutraal.

Eden District

7 stadswoningen, 11 maisonnettes, 36 loftwoningen, 3 dakvilla’s, 107 ondergrondse parkeerplaatsen

Locatie

Lloydpier, Rotterdam

Oplevering

2022

In samenwerking met

ArchitectuurMAKEN

Opdrachtgever

Blauwhoed

Aannemer

Stebru Bouw

Buitenruimte

MORE landscape

Fotograaf

Sebastian van Damme

Stedenbouw

Rijnboutt

Het hoofdingrediënt voor ons ontwerp van Eden District: uitzicht. De zuidzijde van het grote woonblok is een hoge, stedelijke wand met in de plint maisonnettes met dubbelhoog zicht over de Schiehaven. Voor vergezichten over Schiehaven én Nieuwe Maas maakten we de zes verdiepingen erboven zo (on)diep dat we er doorzon- en overhoekse appartementen konden realiseren. Als bekroning staan op het dak tweezijdig georiënteerde villa’s, voorzien van XL-raampartijen.

Het hoge bouwdeel is verticaal geleed als een rij pakhuizen. Constructief bestaat het uit twee volumes, net versprongen ten opzichte van elkaar voor onze doorzon-ambitie. De bouwdelen hebben ieder een eigen kern met een portiek-ontsluiting van drie of vier woningen per verdieping. Voor de stadswoningen in de tussenstraten ontwikkelden we het ‘Maasraam’, een asymmetrische, driehoekige erker die ook daar zicht biedt op rivier en haven. De woningen van ArchitectuurMAKEN aan zuid- en westzijde maken het blok compleet.

Laag in het gebouw kijken bewoners op de binnentuin. Om de tuin een basis van volle grond te geven, hebben we het parkeren onder de blokken opgelost. In de binnenwereld groeien nu grote bomen, is het windstil en het hele jaar groen.

Voor de Lloydpier ontwikkelden we het ‘Maasraam’, een asymmetrische, driehoekige erker die ook de woningen in de tussenstraten zicht biedt op Nieuwe Maas én Schiehaven.

Uitnodigende leeftuin

De tuin van Eden District is een groene oase, een zachte tegenhanger van de stoere en harde kades. Volwassen bomen staan hier in de volle grond en de beplanting is het hele jaar kleurrijk en aantrekkelijk voor bijen, vlinders en vogels. Het hof is uitgegroeid tot een uitnodigende leeftuin voor kinderen, ouders en ouderen.

Specials

De doorgangen naar de binnentuin lokten uit tot het ontwerpen van ‘specials’; bijzondere woningen zoals een ruitvormig appartement aan de Kratonkade en een gouden huis boven de inrit naar de garage. Juist de lastige hoeken gaven we een bijzondere behandeling.

Materiaal en duurzaamheid

Het beeldbepalend materiaal is metselwerk. De bakstenen van de gevels zijn ‘waste-based’; ze bestaan voor minstens 50% uit gerecycled bouwafval. We kozen een lichte en een donkere baksteen om het contrast tussen de vriendelijke binnentuin en de stevige kade-kant te versterken. Aan de Kratonkade zijn de maisonnettes omlijst met slanke betonnen kaders. Een goudkleur markeert die ene speciale woning, de balkons en de dakvilla’s. Bovenop de appartementen aan de wind-zijde staat het zogenaamde ‘powernest’, met windturbines en PV-panelen waarmee het blok wordt voorzien van energie.

Tweede leven

De opbouwen en de ‘passtukken’ tussen de woningen zijn voorzien van gerecycled koper. De bomen in de tuin zijn geselecteerd uit het Rotterdamse bestand van bomen die elders moesten worden verwijderd. En ook kunst krijg hier een nieuw bestaan: in een van de poorten hangt nu het werk Vogels en Vissen van Jan Bezemer, gered bij de sloop van het nabijgelegen Dijkzigt ziekenhuis.