Context
Proces
Resultaat

Johan Greivestraat

Context
Proces
Resultaat

Ons ontwerp voor 135 sociale huurwoningen in anderhalve ‘strook’ aan het Spoorpark hernieuwt de ruimtelijke en sociale structuur in een echte Nieuw-West-buurt.

De inspiratie voor het stedenbouwkundig plan voor de Johan Greivestraat haalden we - vanzelfsprekend - uit de wijk zelf: licht, lucht, ruimte, en veel groen. We planden opnieuw met deze idealen van het Algemeen Uitbreidingsplan voor gezond en gelukkig wonen, die in dit stuk van Overtoomse Veld zijn vertaald naar wonen in portiek-etageflats, in de sociale sector, in stroken langs een park.

Aan de Johan Greivestraat beheerde Lieven de Key vier van die stroken-flats, alle sterk verouderd. Ons plan voor de vervangende nieuwbouw viert wonen in en aan het groen; twee torens en twee stroken georiënteerd op het Spoorpark, dat op zijn beurt wordt doorgetrokken tot in het hart van het ensemble.

Binnen ons plan ontwierpen we de twee stroken zelf, zo dat ze qua hoogte, geleding, ritmiek en het gebruik van prefab-gevelelementen aansluiten op de wederopbouw-architectuur in de wijk. De compositie met een hele en een halve strook, de koppeling van de bouwdelen met loopbruggen, de setbacks en een constructie die vrije indeelbaarheid toelaat zijn er nieuw.

Johan Greivestraat

Ontwerp en ontwikkeling van twee woonblokken in Amsterdam-West met sociale huur: 50 woningen voor ‘terugkeerders’ en 85 jongerenwoningen.

Stedenbouwkundig plan

Arons en Gelauff architecten

Locatie

Overtoomse Veld, Amsterdam-West

Opdrachtgever

Woonstichting Lieven de Key

Oplevering

2026

Aannemer

Bot Bouw

We ontwierpen de twee woon-stroken voor starters en terugkeerders. Maar liefst 85 jongeren vinden hier hun eerste, eigen thuis. Bijzonder nodig in deze tijd. Vijftig gezinnen woonden hier al. Met hen hebben we intensieve gesprekken gevoerd over hun behoeftes. Zij krijgen de gewenste herkenbare buurt, plus flink grotere, energiezuinige, comfortabeler en gevarieerder woningen. De collectieve binnentuin is voor beide groepen samen een waardevolle toevoeging. De stroken sluiten qua ontwerp aan op de omliggende architectuur. De horizontale banden, de verticale stroken, en de ritmiek van herhalende portieken maken een vertrouwd beeld. Ook qua materiaalgebruik – prefab-elementen met een roze-rode baksteen – passen de woonstroken goed in de buurt.

De inspiratie voor het stedenbouwkundig plan voor de Johan Greivestraat haalden we - vanzelfsprekend - uit de wijk zelf: licht, lucht, ruimte, en veel groen.

Woningen aan het groen

Dankzij de opzet met een hele en een halve strook is voor alle bewoners het park nooit ver weg. Alle bewoners stappen vanuit hun woning of entree direct het park in. En de imposante kastanjeboom blijft.

Ruim en flexibel wonen

De oorspronkelijke woningen waren zo’n 65 m² groot. De terugkeerders bleken - niet verrassend - eensgezind in hun wens voor een grotere woning. We ontwierpen de constructie van de nieuwbouw zo dat de appartementen straks gemiddeld 87m² meten.

Binnentuin voor bewoners

Tussen de halve en de hele strook in ligt een gemeenschappelijke tuin. Het groen van het park wordt daarmee tot in het hart van het ensemble doorgetrokken. Het verhoogde hof wordt omsloten door iets terugliggende gevels en door loopbruggen.

Beschut binnenkomen

Aan de kopse kant van het ensemble ligt de entree-partij in een setback. De glazen voorgevel biedt licht en zicht in de gemeenschappelijke ruimte.

Levendige plint

Voor leefruimtes aan het groen, en tegelijkertijd voor ogen op het park, situeerden de architecten maisonnettes met hun huiskamers aan de parkzijde. In de bedrijfsruimtes aan de Jan Tooropstraat keren de horecaondernemers terug, waarmee de buurt wint aan levendigheid. Het lange blok krijgt halverwege een enorme poort; zichtlijn en doorgang van straat naar park, en terug.