Context
Proces
Resultaat

Eden District

Context
Proces
Resultaat

Van buiten een stoer pakhuis, van binnen een groene oase; ons winnende ontwerp voor een luxe woonblok dat gezinnen in Rotterdam moet houden.

De gemeente Rotterdam schreef een tender uit voor van een bouwblok op de Lloydpier langs de Maas. De belangrijkste eis daarin was hoge woonkwaliteit. Om te beginnen moesten de individuele woningen hoogwaardig zijn, met goede oriëntatie en onderlinge verhoudingen. Daarnaast moest er over het geheel een grote diversiteit aan woningen zijn, vooral om gezinnen voor de stad te behouden.

We ontwierpen samen met Architectuur Maken uit Rotterdam een blok met zoveel mogelijk voordeuren aan de kades en aan de straat. De besloten binnentuin vormt een groot contrast met het stoere karakter van de kades en het weidse water van de Maas. Begin 2018 werd ons ontwerp door de gemeente Rotterdam tot winnaar uitgeroepen.

Eden District

7 stadswoningen, 11 maisonettes, 36 loftwoningen, 3 dakvilla’s, 107 ondergrondse parkeerplaatsen

Locatie

Lloydpier, Rotterdam

Opdrachtgever

Blauwhoed

Oplevering

2022

In samenwerking met

Architectuur Maken

Buitenruimte

MORE landscape

Aannemer

Stebru bouw

Aan de waterzijde van de Schiehaven ontwierpen we een geparceleerd gebouw (een beetje pakhuisachtig) met een klassieke opbouw: plint, middendeel en top, met een hedendaagse vormgeving. De gehele plint bestaat uit maisonnettes van twee woonlagen, uitkomend op de gemeenschappelijke tuin in het midden.

Voor het middendeel ontwierpen we driespanners: op elk van de negen etages een trappenhuis met drie woningen. Dat is een ruime opzet, waarbij de woningen uitzicht hebben naar meerdere kanten. Bovenop kwamen zelfs zeer luxe dak-villa’s met meerdere buitenruimtes. De woningen aan Loods Bali en Loods Borneo kregen een zogenaamd ‘Maas-raam’, een erker dat uitzicht op de Maas biedt. Deze stadswoningen hebben een interne ontsluiting naar de berging op de parkeerlaag.

De besloten binnentuin vormt een groot contrast met het stoere karakter van de kades en het weidse water van de Maas.

Uitnodigende leeftuin

Landschapsarchitect Hanneke Kijne: “De tuin is een groene oase, als tegenhanger van de stoere en harde kades. We hebben gezorgd voor twee volwassen bomen en een tuin met volle grond. De beplanting is het hele jaar kleurrijk en aantrekkelijk voor bijen, vlinders en vogels. Het is een uitnodigende leeftuin voor kinderen, ouders en ouderen.”

Aandacht voor duurzaamheid

Duurzaamheid is belangrijk in het ontwerp. De opbouwen worden voorzien van gerecycled koper evenals ‘passtukken’ tussen de woningen. Ook gebruiken we bakstenen uit een fabriek in Limburg, die voor minstens 50% bestaan uit gerecycled materiaal. Er gaat in het project veel aandacht naar waterretentie en er wordt hoog gescoord op het aspect gezondheid en energie volgens de GPR.