Context
Proces
Resultaat

De Kwekerij

Context
Proces
Resultaat

Voor een campus in Utrecht ontwierpen we een Tiny Forest vol starterswoningen: kleurig, duurzaam en betaalbaar door een slimme indeling.

Projectontwikkelaar Jebber, een dochteronderneming van Stichting Studentenhuisvesting, ontwikkelt woonruimte voor jonge starters. Zo ook De Kwekerij, een voormalige KPN-kavel in Utrecht-Oost nabij het Diakonessenziekenhuis en de HKU. Nadat al één massief woonblok geplaatst was, vroeg men Arons en Gelauff architecten voor de indeling van de rest van de campus, inclusief appartementen.

Het oorspronkelijke plan was om meerdere van deze massieve blokken te plaatsen. Ook bevond zich op het terrein het restant van een ondergrondse atoombunker, die men wilde verwijderen. Wij bedachten het plan van een Tiny Forest: zes kleurige, slanke woontorens die veel meer pasten binnen het campusidee. De bunker werd in dat plan gespaard en als vijver juist een centraal punt in het gebied.

De Kwekerij

Zes torens met 244 starterswoningen (45 m²); plint met kantoorruimte, horeca, buurtactiviteiten, cultuur, werkplaats en fietsenberging

Locatie

Utrecht

Oplevering

2022

Opdrachtgever

Jebber

Aannemer

Dura Vermeer Bouw

Buitenruimte

Landschapsarchitect TLU

Adviseurs

CAE Nederland, VIAC, Buro Bouwfysica

Fotograaf

Sebastian van Damme

We ontwierpen ranke torentjes met op elke verdieping vier appartementen van 45 m2. Om efficiënt te werken, werden ze in hoge mate gestandaardiseerd en gerationaliseerd: in feite zijn er maar twee typen woningen. Toen het centraliseren van de techniek binnen de woontoren mogelijk bleek, verviel de technische ruimte in de woning en ontstond een mooie plattegrond met efficiënte ontsluiting. Het instorten van leidingen wordt zo grotendeels voorkomen en hierdoor kan bij sloop in de toekomst, het beton schoon herwonnen worden. Alleen het betonskelet werd ter plekke gebouwd; keukens, badkamers, trappen en gevel werden prefab aangevoerd en geplaatst.

Monique van Loon, directeur van Jebber: “Ik vind Arons & Gelauff hele goeie puzzelaars die oplossingen vinden voor kleine woningen. Zo zijn deze woningen állemaal hoekappartementen waardoor ze van binnen heel licht zijn en niet in elkaars slaapkamer naar binnen kijken. Wat zij ook slim gedaan hebben is zorgen dat er weinig verkeersruimte is in de gebouwen, er zijn geen grote hallen.”

Deze woningen zijn állemaal hoekappartementen waardoor ze van binnen heel licht zijn en niet in elkaars slaapkamer naar binnen kijken.

Zonnig plaatje

Door de torens onderling te draaien en verschillend te kleuren ontstaat er een levendig beeld. De wisselende hoogte van de torens laat een goede bezonning van de campus toe.

Gebouw in bloei

We kozen de gevelkleuren uit de bloeivormen van de boomsoorten die rondom de gebouwen worden geplant. Groen en gebouwen passen daardoor perfect bij elkaar.

Levendige plint

Op de begane grond bevinden zich onder meer een fietswerkplaats, een klein koude-oorlogsmuseum, een café, een restaurant en gemeenschappelijke ruimtes.