Context
Proces
Resultaat

Zuidblok Lieven

Context
Proces
Resultaat

Hoe transformeer je twee reguliere bouwblokken in een aantrekkelijke woon- én leefomgeving voor jongeren en studenten? Een dubbele uitdaging.

Woonstichting De Key zocht naar een manier om het klassieke stedenbouwkundig plan voor twee gesloten bouwblokken open te breken tot een bruisende wooncommunity voor 1200 woonstarters en studenten. Ze wisten dat er veel overtuigingskracht nodig is om ruimte te vinden binnen het denken van de gemeente. De Key kent ons als goede conceptpuzzelaars en weten dat wij in een vruchtbare dialoog met stedenbouwers dingen wél voor elkaar krijgen.

Daarom vroegen ze ons voor de stedenbouwkundige opzet én het ontwerp van een van de twee bouwblokken. Een dubbele opdracht dus, met een dubbele uitdaging. Nieuwbouwwoningen worden namelijk steeds kleiner door de aanhoudende druk op woningmarkt. Dat stelt andere eisen aan de woonomgeving. Dit project vroeg dus niet alleen om aantrekkelijke kleine woningen, maar ook om een dito leefomgeving. Met een gemeenschappelijke tuin, een plein en voorzieningen die echt kwaliteit toevoegen aan de woningen.

Zuidblok Lieven

52 studentenwoningen, 319 starterswoningen

Locatie

Vlaardingenlaan, Amsterdam

Oplevering

2020

Opdrachtgever

Woonstichting De Key

Aannemer

Bot Bouw

Stedenbouw

Arons & Gelauff en Basic City A+U

Buitenruimte

Bureau B+B

Fotograaf

Luuk Kramer

Prijzen

Nominatie voor Zuiderkerkprijs 2020

Samen met de ontwerpers van de gemeente transformeerden we de bestaande plannen, blokken met een duidelijke voor- en achterkant, naar een model met uitsluitend voorkanten. We legden de openingen in de twee bouwblokken tegenover elkaar. Zo ontstond een duidelijke entree naar de binnengebieden. Gecombineerd met twee poorten in de lange zijdes van de blokken geeft dat een campusachtige sfeer.

Bureau B+B (voor stedenbouw en landschapsarchitectuur) werkte dat prachtig uit in hun plan voor de openbare ruimte. Het plan biedt ruimtes om elkaar te ontmoeten, maar ook om je terug te trekken. Alle openbare functies worden gecentreerd rondom het centrale plein, zoals een wasbar, een grand café en een multifunctionele ruimte in het nog te bouwen deel.

In samenwerking met WOW Amsterdam zijn veertig woningen in het complex aangewezen voor jonge kunstenaars. Er komt een wasserette annex galerieruimte. Ook komt er een horecaruimte met flexplekken en een shared dining concept waar bewoners betaalbaar kunnen eten en koken.

'Dit project vroeg dus niet alleen om aantrekkelijke kleine woningen, maar ook om een dito leefomgeving.'

Weg van de massaliteit

Zuidblok Lieven bevat allerlei verschillende woonvormen met hun eigen karakteristiek: corridors, galerijen en portieken zonder liften en een gebouw met een binnenhof. Zo vermijden we de massaliteit en anonimiteit die veel van dit soort complexen kenmerken.

Robuuste afwerking, fijne akoestiek

Er is extra aandacht besteed aan het interieur van de algemene ruimtes. Zo zorgen bakstenen met gaatjes voor een robuuste wandafwerking en een fijne akoestiek.

Alternatieve slaapplek

Een probleem in veel kleine woningen: slaap- en woongedeelte zitten vlak bij elkaar. Door 1,5 meter extra hoogte te maken, creëerden we een alternatieve slaapplek bovenop de badkamer. Dit blijkt uitstekend te werken.

Afwisseling én samenhang

De gebouwen zijn gemaakt met twee verschillende stenen van fabrikant Muhr. Hiermee ontstaat afwisseling én samenhang in het blok. De stenen zijn zowel opgenomen in prefab beton als gemetseld in tegel- en halfsteensverband.