Context
Proces
Resultaat

Cruquius 1.3

Context
Proces
Resultaat

Met vier woonblokken geven we op het schiereiland Cruquius vorm aan de transformatie van havenindustrie naar stadseiland.

Op het Cruquiuseiland in Amsterdam zijn naar ons ontwerp vier woongebouwen gerealiseerd. Het is een zowel energiek als rustig buurtje geworden. Fris en licht. Met weids zicht over water en voelbaar geworteld in het industrieel verleden. Van ver al herkenbaar aan die zaagtand-daken.

De ontwikkeling van de landtong van 10ha in het Oostelijk Havengebied is geïnitieerd door Amvest en AM. De grondeigenaren hadden de vrijheid om er de geleidelijke transformatie naar een levendig stuk stad te regisseren binnen een A4-tje spelregels van de gemeente.

Aan de Entrepothaven, in het verlengde van de pakhuizen Maandag tot en met Zondag en de silo’s, hebben wij ‘Cruquius 1.3’ ontworpen. We zijn nog altijd trots dat we daar op voorspraak van bouwteampartner De Nijs voor zijn geselecteerd vanwege onze BIM-skills. Samen hebben we hier een lekkere leefomgeving gecreëerd, een samenspel van waterfront, tuinen en straten, van woningen en werkruimtes in stedelijke blokken rond tuinen.

In 2024 won Cruquius de NEPROM-prijs voor hoogwaardige gebiedsontwikkeling vanwege de integrale benadering, de architectuur, de sociale dynamiek en de levenskwaliteit. En wij bedanken de bewoners voor de prachtige foto’s die ze De Nijs en ons cadeau deden!

Cruquius 1.3

52 huurwoningen, 117 koopwoningen, 1086 m² commerciële ruimte, tweelaagse parkeergarage

Locatie

Cruquiuseiland, Amsterdam

Opdrachtgever

Amvest

Oplevering

2021

Buitenruimte

Buro Lubbers

Aannemer

Bouwbedrijf M.J. de Nijs & Zonen

Fotografie

Sebastian van Damme

Het havenverleden van Cruquius was het uitgangspunt voor de architectuur. Tussen de kade en de centrale as over het schiereiland, organiseerden we vier haakvormige blokken twee aan twee rond intieme binnentuinen. Zicht naar het water vanuit haast iedere woning versterkt het eilandgevoel bij de bewoners. In de expressie van de gebouwen is het vooral het gekarteld dak dat refereert aan de oude havengebouwen.

De vier blokken zijn gelijkvormig, alzijdig en met een duidelijke driedeling in opbouw. Alle bouwdelen hebben glazen gevels. Dat oogt open en transparant, laat (zon)licht ruim binnen en biedt bewoners rondom uitzicht. Het onderscheid in koop- en huurblokken is er met opzet niet zichtbaar. De tuinen zijn gemeenschappelijk en worden goed gebruikt. De beplanting dient er de diersoorten die huizen in de nestkasten in de gevel: dwergvleermuizen, gierzwaluwen en koolmezen.

De zaagtand-daken van Cruquius 1.3 refereren aan het havenverleden en geven de blokken een eigen, onderscheidend karakter.

Zaagtanddak

De toplaag bestaat uit luxe lofts en penthouse-maisonnettes, met setbacks voor ruime dakterrassen. Deze woningen zijn extra hoog en bijzonder qua vorm door het sheddak. Van afstand valt die dakvorm op; de zaagtand, die ook als frame is doorgezet daar waar extra buitenruimte ligt.

Witte banden

De architectuur is lichtvoetig door het vele glas en de frisse kleuren. Elke woning heeft zicht op de Entrepothaven en goede bezonning. Van afstand heeft Cruquius 1.3 een chique, koele uitstraling; dichterbij juist warmer.

Licht en bont

De onderste bouwlagen bieden plaats aan klassieke doorzon-maisonnettes, voor gezinnen, met een voortuintje aan de straat en een achtertuin aan de rustige binnentuin. Onder het complex wordt op twee lagen geparkeerd. Commerciële ruimten op de hoeken verlevendigen de interactie met de straat. De glazen plint ligt rondom iets terug; de dubbelhoge penanten zijn uitgevoerd in een lichtgekleurde, iets bonte baksteen.