Context
Proces
Resultaat

Blikk

Context
Proces
Resultaat

Voor Dordrecht ontwierpen we een groen, autovrij woonhof met veel hergebruik van bestaande elementen én een kleine brandweerpost.

In Dordrecht zijn in de loop van de eeuwen een aantal prachtige hofjes gebouwd; eind 19e eeuw nog De Hallincqhof en De Vereeniging van architect De Veth. De gemeente nodigde ons uit om een ontwerp te maken voor de Oranjehof; men kende ons werk voor de Amsterdamse Funenhof.

Op het terrein van de voormalige Brandweerkazerne, aan de rand van het centrum, troffen we een aantal fabriekshallen met sheddaken waarvan de structuur nog in orde was. We ontwierpen een moderne stadshof met 16 eengezinswoningen, 8 loftwoningen en 4 herenhuizen. Op de kop van het plan aan het Oranjepark komt een kleine uitrukpost voor de Veiligheidsregio terug.

Blikk

Modern stadshof met 16 eengezinswoningen, 8 loftwoningen, 4 herenhuizen en een uitrukpost (1500 m²) voor de brandweer.

Locatie

Dordrecht

Opdrachtgever

Dudok Wonen

Buitenruimte

Hanneke Kijne, More Landscape

Adviseurs

IMd, KVMC, Blonk advies

Status

In ontwikkeling

We kozen ervoor om de basisvorm en de bestaande structuur van de hof zo veel mogelijk te behouden en te gebruiken voor de nieuwe indeling. Zo konden we veel muren laten staan en ook een betonnen vloer hergebruiken. Bestaande stalen spanten hergebruiken we voor het aanbrengen van zonnepanelen.

Een oude conservenfabriek met sheddaken gebruikten we om nieuwe woningen in te maken. De zaagtand gebruikten we als thema voor de vormgeving nieuwbouw in de hof en voor de uitrukpost van de brandweer. Deze sheddaken draaiden we in de richting van de zon om maximale opbrengst uit de zonnepanelen op het dak te halen.

Het uitrukken van de brandweer leverde in het verleden problemen op voor leerlingen van een aangrenzende school. Daarom ontwierpen we voor die leerlingen nu een eigen hangplek, of eigenlijk een ligweide, die grenst aan de binnentuin.

Een oude conservenfabriek met sheddaken gebruikten we om nieuwe woningen in te maken.

Groene, autovrije hof

Aan de zijde van het Hondsrugpark heeft het gebouw een grote schaal. De drielaagse plint biedt bijna 4.000 m² aan kantoorruimte. De woontoren daarboven steekt wat over: goed voor afwatering en beschutting.

Prachtige lichtinval

Door de sheddaken krijg je een prachtige lichtinval van bovenaf, met daglicht tot diep in de woning. Daardoor kun je bijzondere indelingen maken.

Houten gevel met huif

De nieuwe woningen in de hof krijgen een houten gevel met een ‘huif’ die voor privacy en zonwering zorgt. Aan de straatkant ontwierpen we nog vier herenhuizen met een werkruimte aan de straat.