Context
Proces
Resultaat

ACE

Context
Proces
Resultaat

De ruimtevraag voor wonen en voor sport in de stad op één plot opgelost; mooi model voor aankomende gebiedsontwikkelingen.

Met woon-sportcomplex ACE verdichten we de stad ten westen van metrostation Jan van Galenstraat tot levendige en sportieve buurt. We voegen 550 woningen toe in Nieuw-West, op het voormalige Tennispark Sloterplas. En het tennisspel brengen we er terug.

Op het terrein organiseren we woningen in uiteenlopende groottes en prijsklassen. En we brengen er spel en beweging zo dichtbij als maar kan, met alle sociale en fysieke voordelen van dien. We introduceren een basis van gestapelde in- en outdoor padel- en tennisbanen evenwijdig aan het spoor, geflankeerd door een langgerekt woongebouw in drie delen. Erachter een groene voetgangersstraat en drie woonblokken aan de Burgemeester Cramergracht. Een toren markeert het einde, of begin, van de ‘Jan Eef’.

Wonen direct langs trein en metro maakten we al eerder mogelijk met dove gevels. Hier weert de dove gevel van het centrale gebouw ook de decibellen van racket-slagen. Door een slim plenum komt met de frisse lucht geen verkeer- en sportgeluid mee de woningen in en is het ons gelukt om ook aan de geluid-belaste zijde woonruimtes te maken – een ‘go’ voor het hele project.

Ace

8 tennisbanen buiten, 2 tennisbanen en 4 padelbanen binnen, clubgebouw, fysiotherapiepraktijk, horeca, 547 woningen (30-40-30), parkeren

Locatie

Ringspoorzone - Noordoever Sloterplas, Amsterdam Nieuw-West

Opdrachtgever

VORM Ontwikkeling BV

Fase

in aanbouw

Aannemer

VORM Bouw

Adviseurs

Bureau Bouwfysica, VIAC, Van Rossum

Co-architect

Basic City A+U

Landschap

Gemeente Amsterdam

Beeld

Surrend3r

ACE komt op de locatie van Tennispark Sloterplas. Oorspronkelijk waren op deze plek in het AUP groene volkstuinen ingetekend; decennialang werd de recreatiefunctie er vervuld op rood gravel.

Situatie nu: ACE ligt hartje Westelijke Tuinsteden, naast metrostation Jan van Galenstraat waarvan de omgeving is aangewezen als verdichtingsgebied. Aan de andere kant van het spoor bevindt zich nog een woon-sport-gebied: Laan van Spartaan. Tussen ACE en de Sloterplas markeren de drie bekende hoogbouw galerijflats, naar ontwerp van Piet Zanstra, het beschermd stadsgezicht Noordoever.

De ambitie van maar liefst 550 nieuwe woningen in deze context vereist een groot ruimtelijk gebaar én een uitgebalanceerd proces tegelijk. Uitkomst van overleg en ontwerp: stapeling van tennisbanen op padelbanen, appartementen op een clubgebouw, studio’s op een parkeergarage. Daarbij komen langs de volle bomenrij en de Burgemeester Cramergracht blokken met gezinswoningen, een hoger en langgerekt complex met studio’s maakt het gebied geluidluw en een woontoren biedt fantastisch uitzicht over de Sloterplas.

Door een slim geveldetail komt met de frisse lucht geen verkeer- en sportgeluid mee de woningen in. Zo werden aan de geluid-belaste zijde woonruimtes mogelijk – een ‘go’ voor het hele project.

Routing

Stedenbouwkundig sluit ACE met vier zones aan op de omgeving: een fietsroute evenwijdig aan het spoor, de gracht, de binnenstraat en het voorplein. Aan het voorplein, onderin de toren, liggen de toegangen naar de parkeergarage, de tennisvelden en het clubgebouw. Voorbij dat plein is de openbare ruimte alleen bestemd voor voetgangers, kwalitatief hoogwaardig ingericht, en nodigt uit tot ontmoeting tussen buren, buiten spelen, een drankje in de avondzon.

Beeld en materiaal

De drie blokken langs de gracht krijgen horizontaal gelede gevels, uitgevoerd in industriële elementen, net als in AUP-bouw. Het langgerekte volume aan de binnenstraat wordt uitgevoerd in steen. Een flink contrast met de dove tennisveld-zijde ervan die van glas is met daarachter kleurvlakken.

De stenige toren-gevels zijn doof langs spoor en sport; een regelmatig patroon van verspringende, driehoekige balkons markeert de afgeschuinde Sloterplas-kant van de toren. Startpunt voor de kleurkeuzes voor het hele project: een stenen basis, rood gravel en witte lijnen - het logo van Roland Garros.

Triple ruimtegebruik

Het programma voor ACE vraagt om maximaal intensiveren. Zie in de doorsnedes hoe woningen op sport zijn gestapeld en hoe een clubhuis, fysiotherapiepraktijk en horeca tussen basis en woningen zijn gevoegd. Daarbij zorgen we met de AUP-principes licht, lucht en ruimte voor het welzijn van de bewoners: goede plattegronden, comfort, uitzicht en collectieve plekken.

Plenum

Padel en tennis in de stad. Dat betekent geluidoverlast. Maar een dove gevel die 50-65 dB trein-, metro- en autogeluid weert, kan ook de decibellen van racketslagen aan zo dachten wij. Op zo’n geluid belaste locatie mogen woningen geen ramen hebben die open kunnen. Om achter de galerij van het centrale gebouw toch comfortabele woonruimtes te kunnen maken, ontwikkelden we een specifiek plenum dat geluid buiten houdt en frisse lucht binnenlaat. Introductie van dit element betekende een ‘go’ voor de gehele ontwikkeling.