honden Hilton

089

grootste dierenopvangcentrum in Nederland herbergt 180 honden, 450 katten en 30 personeelsleden
––

Amsterdam, NL
––180 hondenkennels and 480 kattenkennels
5800 m² kennels
1765 m² dienstruimten

oplevering: 2007
––

Amsterdam Osdorp

Dierenopvangcentrum Amsterdam

De twee Amsterdamse dierenasiels zijn gefuseerd – de nieuwbouw is het grootste dierenasiel van Nederland. Het kavel bevindt zich in de rafelrand van de stad, een schijnbaar onmogelijke taartpunt. Het voor deze functie gangbare “kammodel” bestaat uit een lange servicegang, met haaks daarop een repetitie van kennels gescheiden door kleine buitenruimtes. Dit model wordt gedomineerd door hekken en de uitstraling komt dicht in de buurt bij die van een gevangenis.

In het Dierenopvangcentrum Amsterdam laten we de servicegang en de kennelgang samenvallen. Er ontstaat een lang, dun lintgebouw. Dit gebouw is als een lint geplooid langs de watergang rondom de kavel. Binnenin ontstaan twee grote buitenspeelruimten voor de dieren.

Het gebouw is in zichzelf gekeerd om geluidsoverlast (blaffen!) voor omwonenden te beperken. Bij het hoge gedeelte van het gebouw staan de kattenverblijven boven op de hondenkennels als extra geluidsbuffer naar buiten. De centrale positie van de entree bepaalt de eindvorm – een vloeiend object. De huid is een gepixelde versie van het gras op de oude dijk naast de locatie.

This post is also available in: EN

Other projects