Two of a kind

095

twee industriële gebouwblokken zijn onderdeel van een reeks projecten in de kanaalzone te Purmerend

––

Purmerend, NL
––



42 seniorenwoningen
Cliënt: Wooncompagnie Hoorn.
Berkhout Tros Bouwadviseurs, Alkmaar
Installates: Earth energie advies, Utrecht.
Aannemer: Mulder Obdam

oplevering: 2011
––

Weidevenne Purmerend

Kanaalzone

Aan de Kanaalzone in Purmerend staat een rijtje robuuste appartementengebouwen die verwijzen naar het industriële verleden van deze strook.

Ze staan aan de rand van de nieuwbouwwijk Weidevenne en kijken over het water van het Noord-Hollands kanaal uit over de oude dorpskern.

Een ideale plek voor ouderenappartementen vond onze opdrachtgever en vroeg AG om twee gebouwen te ontwerpen.

We wilden ontwerpen voor bewoners met uiteenlopende voorkeuren – zoveel mensen, zoveel wensen – en daarom verschillen beide gebouwen sterk van elkaar.

De basis voor beide gebouwen is een alzijdige plattegrond met per verdieping vier appartementen zodat elke woning goed op de zon ligt.

Het hoge gebouw telt zeven lagen met in totaal 28 appartementen van 100 m². De brede woonkamers hebben door de verdiepingshoge puien maximaal daglicht en uitzicht.

De grote balkons steken uit het gebouw zodat het echte buitenruimten worden. Het gebouw ligt iets verhoogd in het gras. De wit bakstenen noordgevel vouwt zich op de begane grond om en vormt de vloer van de entree. De witte zuidgevel is ook omgevouwen en vormt de luifel boven de entree. De ruime entreehal is volledig beglaasd en heeft prachtig uitzicht op het Kanaalpark.

Bij het lage gebouw was het uitgangspunt om meer intieme woningen te maken. Het gebouw heeft een split-level structuur rondom de lift en de trappen. Je hebt daardoor op je eigen woonlaag maar één buur. De eerste woonlaag ligt op een bel-etage één meter boven het maaiveld. Dit geeft de bewoners privacy. Op de hoeken van elke woning liggen ruime balkon, enigszins verscholen binnen de gevel van strekmetaal. De verspringing van de vloeren is in de gevel geaccentueerd. Op de bovenste verdieping ontstaat hierdoor een dakterras dat wordt gedeeld met de bewoners van de veertien woningen. Het terras ligt beschut door het hoge deel van het gebouw en gericht op de avondzon.

In beide gebouwen – sociale huur en middencategorie huur – is een zorgvuldig doorgewerkt interieur ontworpen en zijn hoogwaardige materialen gebruikt.

Bijzonder is het hek in het trappenhuis van de laagbouw van gekantklost metaal.

This post is also available in: EN

Other projects