Tiny Forest

214

stedenbouwkundig en architectonisch plan voor zes slanke torens met compacte starterswoningen
––

Utrecht, NL
––



244 woningen van 45 m²

plintprogramma:
restaurant 165 m²
kantoor 165 m²
bewonersruimte 120 m²
expositieruimte 110 m²
werkplaats 110 m²
café 80 m²
fietsenberging 510 m²

Ontwikkelaar: Jebber
Advies constructie: CAE Nederland
Advies installaties: VIAC
Advies bouwfysica: Buro Bouwfysica
Landschapsarchitect: TLU
Aannemer: Dura Vermeer Bouw Midden West

Start bouw: najaar 2020.
Oplevering: winter 2021.
––

Utrecht, NL

De Kwekerij fase 2

Op de voormalige KPN-kavel in Utrecht Oost ontwikkelt Jebber De Kwekerij, een levendige campus voor circa 1.000 bewoners. Arons en Gelauff architecten ontwierpen voor de campus zes kleurige, slanke woontorens voor jonge starters. Het ensemble telt 244 appartementen en is onlangs door Dura Vermeer in aanbouw genomen.

De torens staan op een plint met gemeenschappelijke ruimten, een fietswerkplaats, een klein koude-oorlogsmuseum, een café, een restaurant en een eigen kantoor voor Jebber. De wisselende hoogte van de torens laat een goede bezonning van de campus toe. In de vormgeving gebruiken we eenvoudige middelen. Door de torens te onderling draaien en verschillende te kleuren ontstaat er een levendig beeld. De gevels sluiten aan bij het landschapsontwerp van TLU.  “We kozen de gevelkleuren uit de bloeivormen van de boomsoorten die rondom de gebouwen worden geplant. Groen en gebouwen passen perfect bij elkaar ”.

Hoekwoningen

De torens hebben allemaal dezelfde afgeschuinde plattegrond met 4 startersappartementen van 45 m2 per verdieping. Dat maakt elke woning tot een hoekwoning met ochtend-, middag- of avondzon. De hoekligging biedt alle appartementen een luwe zijde, een geveldeel dat vrij is van verkeerslawaai van de omliggende hoofdwegen.

Bunker

De Kwekerij is ontworpen met aandacht de gehele levenscyclus. De kleurige gevel is onderhoudsvrij, modulair en demontabel. Het interieur van de woning wordt gevormd door een geprefabriceerde natte kern met daarin opgenomen alle noodzakelijke woninginstallaties. De draagconstructie is voorbereid om te kunnen worden doorgebroken zodat op termijn appartementen kunnen worden samengevoegd. De torens zijn ontworpen zonder installaties in de dragende vloeren en wanden, waardoor op het eind van de levenscyclus van de gebouwen het beton schoon in de grondstoffencyclus kan worden teruggebracht als betonpuingranulaat.

Bijzonder is dat we de ondergrondse atoombunker voor sloop hebben weten te behoeden. Door daarvan de deksel te lichten en de ruimte te gebruiken voor de buffering van het regenwater ontstaat een rainproof project. De indeling van de bunker blijft in de vijver afleesbaar. Sommige kamers worden beplant, andere voorzien van een terrasdek. De bunkervijver wordt het aantrekkelijke hart van de campus.

 

 

 

This post is also available in: EN

Other projects