Tiny Forest

214

stedenbouwkundig en architectonisch plan voor zes slanke torens met compacte starterswoningen
––

Utrecht, NL
––244 woningen van 45 m²

plintprogramma:
restaurant 165 m²
kantoor 165 m²
bewonersruimte 120 m²
expositieruimte 110 m²
werkplaats 110 m²
café 80 m²
fietsenberging 510 m²

opdrachtgever: Jebber
landschapsarchitect: TLU
renders: WAX
––

Utrecht, NL

De Kwekerij fase 2

Op de voormalige KPN-kavel in Utrecht Oost wordt campus De Kwekerij ontwikkeld. De eerste fase met studentenwoningen is inmiddels in aanbouw. In fase 2 wordt een mix van startende jonge mensen, creatieve ondernemers en voorzieningen gehuisvest. Met deze ontwikkelfase worden 244 startersappartementen, een fietswerkplaats, een café, een restaurant, een kleine expositieruimte, een kantoor voor eigenaar/beheerder Jebber en enkele gemeenschappelijke ruimten voor de bewoners aan De Kwekerij toegevoegd.

De Kwekerij krijgt de opzet van een campus met een centrale openbaar toegankelijke ruimte. Het centrale landschappelijk element op de zuidelijke campus is de vijver. Deze waterpartij wordt gerealiseerd door de voormalige ondergrondse communicatiebunker te ontdoen van zijn betonnen deksel. De historie van de bunker blijft zichtbaar en afleesbaar doordat binnenmuren blijven staan. Op de voormalige kamers komt een gevarieerde inrichting met groen, terrassen en waterpartijen door de kamers te laten onderlopen. Zo werkt de bunker als waterretentiebekken en wordt de ontwikkeling van De Kwekerij rainproof.

De Kwekerij heeft zes torentjes die in vorm en gevelgrafiek een samenhangend geheel vormen, met op het tweede gezicht verschillen in diezelfde grafiek met verschillende kleuraccenten. Hierdoor krijgt elke toren een eigen herkenbare identiteit. In een door het seizoen bepaald ritme vinden de kleuren in de torengevels een echo in de campusbeplanting. Zo is er een manier gevonden om met deze torens het groene karakter van de campus te intensiveren. Het groen van de campus, de programmering van de plinten en de gevel van de torens werken samen, en vormen een samenhangend, levendig woonmilieu.

 

This post is also available in: EN

Other projects