hoezo grijs?

058

Swingende ouderenhuisvesting
––

Rotterdam, NL
––



104 seniorenwoningen
250 m² recreatieruimte
51 ondergrondse parkeerplekken
landschapsarchitect: Inside Outside, Petra Blaisse
Cliënt: SOR
––

Rotterdam IJsselmonde

de Plussenburgh

In 2001 wordt een meervoudige opdracht uitgeschreven voor het eerste gebouw binnen het ambitieuze centrumplan van IJsselmonde. Onder het motto “hoezo grijs?” is ons ontwerp voor een complex met seniorenwoningen de winnende inzending.

De bestaande stedenbouwkundige envelop manipuleren we om de patiënten in het achterliggende verpleeghuis een goed doorzicht naar de waterpartij te geven. Resultaat is een combinatie van een hoge toren met een tien meter opgetilde horizontale balk die markant op de situatie past. De aanwezige waterpartij vergroten we en trekken we om de locatie heen. Er ontstaat ruimte voor een mooie binnenhof. Een grote ontmoetingsruimte schuilt onder de drie lagen opgetilde balk, en ligt rondom in het water.

De plattegronden van de balk en de toren zijn gespiegeld, waardoor het gevelbeeld van oost naar west omkeert. In de woningen geeft de overspanning van 9.60 m de huurder verschillende indelingsmogelijkheden. Ook in de toekomst is een grote flexibiliteit gewaarborgd. Halvering van de woning tot twee verpleegeenheden is mogelijk. Maar ook kunnen de appartementen worden gekoppeld tot dubbel grote woningen. De woongevels zijn uitgevoerd in wit beton, en krijgen een sterke 3-dimensionale structuur door de golvende balkons met getordeerde hekken. De binnengalerijen zijn volkomen vlak en hebben een levendig gekleurde glasgevel. De betonnen stabiliteitswand in de galerij is uitgevoerd met een bamboestructuur. Ook in de geasfalteerde binnentuin (rollators!) zijn riet en grassen een thema in de plantvakken.

This post is also available in: EN

Other projects