Klein maar fijn

138

Matchmaking project voor 5 Nederlandse en 5 Chinese architectenbureaus onder supervisie van het NAi
––

Hui Long Guan
Beijing, China
––



260 m² studentenwoningen
260 m² gemeenschappelijke ruimte
1600m² commerciële ruimte (fysiotherapie/tandarts)
––

Hui Long Guan, China

Een strategie voor flexibele, aanpasbare en hoogwaardige woningbouw

Vijf Nederlandse en vijf Chinese architecten waren uitgenodigd om een stedenbouwkundig en architectonisch ontwerp te maken voor een buurt in Hui Long Guan, Beijing. Dit was onder supervisie van het Nai. Alle architecten hebben samen het stedenbouwkundig plan opgezet, de verschillende kavels zijn individueel verder uitgewerkt.

Het doel van dit project is om een kwalitatief hoogwaardig ontwerp te maken voor lage kosten. We hebben onze ervaringen uit de Nederlandse woningbouw toegepast op de Chinese markt; het standaardiseren van ontwerpoplossingen levert een hoogwaardig product voor lage kosten. Dit project onderzoekt verschillende prototype woningen die geschikt zijn voor massaproductie. Het ontwerp bestaat uit twee type gestandaardiseerde woningen: een woning voor één persoon (14 m²), en een woning voor twee personen (21 m²). De woningen kunnen op verschillende manieren gestapeld worden, waardoor het mogelijk is om een allerlei gebouwvormen en composities te maken. Een toren, of een kleinschalige appartementenblok; alles is denkbaar en mogelijk met deze prototypes. De mogelijkheden en inzetbaarheid zijn eindeloos, en het prototype kan op elke locatie en in elk klimaat geplaatst en aangepast worden.

klein maar fijn

Veel kleine woning lijden onder het gebrek aan zonering in de woning; het combineren van de verschillende functies op een klein oppervlak leidt tot een chaotische woonomgeving. De gegeven kavel heeft een diepte van 21,5 meter en dit gebruiken we in ons voordeel in de opzet van het prototype.

 

De woningen zijn georganiseerd aan een corridor. Deze ruimte krijgt extra daglicht binnen door glazen blokken in de vloeren. Het diffuse daglicht van boven vindt zo zijn weg naar beneden. De corridor heeft en ruimte opzet (vier meter breed ter plaatse van de entrees), en is daarmee meer dan alleen ontsluitingsruimte: het is ook een ontmoetingsplek die de gemeenschapszin van het gebouw versterkt.

In de extra diepe woningen zijn de verschillende functies gezoneerd. Van binnen naar buiten krijgt de woning meer daglicht en dit correspondeert met de zonering van de functies.

De woning voor één persoon is slechts 14 m², maar wordt ervaren als een grotere woning. De badkamer is geplaatst direct naast de entree. De kleine keuken is centraal gepositioneerd. Het woongedeelte is verspreid over twee gedeeltes. Direct naast de keuken is een ‘actieve’ flexibele ruimte. Hier kan vanuit de keuken een uitklapbare tafel worden geplaatst.Verhoogd op een podium is een plek om te relaxen.

This post is also available in: EN

Other projects