Tweeling

158

66 appartementen voor de sociale en vrije huur sector
––

IJburg, Amstedam NL
––



34 appartementen sociale huur
32 appartementen vrije huur sector (rent)

opdrachtgever: Synchroon
aannemer: ERA Contour

foto's: Luuk Kramer

––

IJburg Amsterdam, NL

Blok 20, hoogbouw

Blok 20 ligt op de noordelijke zijde van Haven eiland West. De grenzen worden bepaald door de Bert Haanstrakade, De Diemerparklaan en de Talbotstraat. Aan de zuidwest zijde ligt het water van de Polygoongracht.

Hoofdopzet

Er is gekozen voor een duidelijk onderscheid tussen hoog appartementen gebouw met huurwoningen en een deel met lage, grondgebonden woningen die voor verkoop bedoeld zijn.

Het appartementen gebouw markeert de brug en beëindigt het vizier van de Diemerparklaan. De hoeken van het blok zijn enigzins afgeschuind om een mooie geleding in het volume te krijgen. Het gebouw heeft de entrees op de koppen van het gebouw zitten. Daartussen liggen de bergingen achter een mooie metselwerk gevel, met afwisselend dicht metselwerk en openglasdelen. De toegangen naar de bergingen lopen langs de gevel. Zodoende is er veel daglicht in de ruimtes, ‘s avonds komt er licht uit deze plint. Het gebouw heeft twee portiekontsluitingen.

Het wonen op de verdiepingen richt zich op de straat. De balkons liggen rondom de woningen en vormen een mooi spel met de grondvorm van het hoofdvolume. Door tussen het hoge appartementenblok en de laagbouw afstand te nemen (bezonning, ontsluiting, fasering) ontstaat er als vanzelf een mooie openbare ruimte die van de Bert Haanstrakade tot aan de gracht loopt. In de verdere uitwerking zal een ontwerper voor de openbare ruimte in de arm genomen worden. Ambitie is hier een hoogwaardige openbare ruimte te maken. De brug is gebruikt als thema om het gebouw hier een entree van twee verdiepingen hoog te geven. Tevens gebruiken we deze plek om een verbinding te maken met het lager gelegen openbare gedeelte binnen in het blok. Het gebouw kent een helder en ingetogen materiaalgebruik: Dichte delen zijn van metselwerk, balkons van beton en alle hekwerken van glas om beschutting te bieden aan de harde wind op IJburg. De entreehallen op de koppen zullen een stralend interieur krijgen om de hoeken te verlevendigen. De bergingsgangen krijgen delen met opengewerkt metselwerk om daglicht toe te laten treden.

 

 

This post is also available in: EN

Other projects