Havenstad

197

architectural design for four hook shaped apartment buildings along the Entrepothaven
––

Amsterdam, NL
––169 appartementen van 65 tot 225 m²
parkeergarage met 420 plekken
7 commerciële ruimtes van 75 tot 395 m²

opdrachtgever: Amvest
aannemer: de Nijs
renderings: zesxzes

start bouw: herfst 2018
––

Amsterdam Oostelijk Havengebied

Cruquius 1.3

Cruquius kavel 1.3 bestaat uit vier haakvormige gebouwen, twee aan twee geschikt rond een gemeenschappelijke binnentuin. Onder de gebouwen en de tuinen loopt een dubbele parkeergarage. De bovenste laag is bestemd voor bezoekersparkeren. De bewoners van kavel 1.3 parkeren in hun eigen afgesloten parkeergarage op de tweede kelderlaag. Hun fietsen stallen ze op de eerste kelderlaag.

Het project mikt op een groep die in Amsterdam weleens over het hoofd wordt gezien: gezinnen in de stad. Daarom hebben de gebouwen op de begane grond klassieke doorzonwoningen. In de stad is het belangrijk dat je met een raam open veilig en rustig slaapt – de slaapkamers liggen dus op de verdieping. De woonruimten op de begane grond hebben een voortuintje aan de straat en een eigen achtertuin die is verbonden met de gemeenschappelijke binnentuin. Op de hoeken van de vier bouwblokken komen commerciële ruimten (invulling nog onbekend). De combinatie op de begane grond van wonen met werken zorgt voor een interessant, levendig straatbeeld.

Op de tweede, derde en vierde verdiepingen liggen typische stadswoningen: gelijkvloerse appartementen. Deze woningen hebben flinke buitenruimten aan beide kanten van het appartement. Naast de balkons liggen smallere glazenwasbalkons, zodat bewoners rondom hun

appartement een groene sfeer met balkonplanten kunnen creëren. Groen en natuur is een thema dat niet alleen in de tuinen en buitenruimten speelt; de gebouwen zijn natuurinclusief; er komen nestkasten voor verschillende vogelsoorten en vleermuizen. De beplanting rondom het project is zo uitgezocht dat de dieren dichtbij huis kunnen voedsel kunnen vinden.

De twee hoogste verdiepingen hebben twee soorten dakappartementen: gelijkvloerse loft-penthouses en penthouses in twee woonlagen. De expressieve dakvormen van onze gebouwen

geven op afstand herkenbaarheid en identiteit. Binnen de woningen ontstaat onder “je eigen kap” een groot gevoel van ruimtelijkheid en huiselijkheid.

De architectuur is eenvoudig en stoer. De nadruk ligt op een hoge kwaliteit van wonen. De buitenruimten en het vele glas zorgen dat het uitzicht optimaal wordt benut. Net als de omliggende gebouwen is ook kavel 1.3 in lichte kleuren uitgewerkt. De gevel op de onderste lagen is robuust met penanten van baksteen in witte beton. Erboven wordt het gebouw wat lichtvoetiger. Met de wit afgebiesde balkonranden en de glazen balkonhekken. De onderkant van de balkons krijgt een huiselijke, warme uitstraling door de houten plafondbekleding.

De gemeenschappelijke binnentuinen krijgen transparante hekken, zodat een aantrekkelijk doorzicht ontstaat tussen de wandelboulevard aan de kade en de Cruquiusweg. Alle woningen hebben een zonnige ligging. Ook kan iedereen vanuit de woning het brede water van Entrepothaven ervaren. Vakantie in eigen huis!

 

This post is also available in: EN

Other projects