Oranjehof

224

ontwerp voor een modern stadshof met uitrukpost voor de brandweer
––

Dordrecht, NL
––16 eengezinswoningen (150 m²)
8 loftwoningen (144 - 197 m²)
4 herenhuizen (175 m²)

Brandweerkazerne, uitrukpost (1500 m²)

Opdrachtgever: Dudok
Constructie: IMd
Installaties: KVMC
Bouwfysica: Blonk Advies
Landschap: More Landscape
––

Oranjepark Dordrecht, NL

Brandweer Dordrecht

Op het terrein van de voormalige Brandweerkazerne in Dordrecht aan het Oranjepark hebben we een ontwerp voor een moderne stadshof gemaakt. Het programma bestaat uit 16 eengezinswoningen, 8 loftwoningen en 4 herenhuizen. Op de kop van het plan aan het Oranjepark komt een kleine uitrukpost voor de Veiligheidsregio terug.

Hof

In Dordrecht zijn in de loop van de eeuwen een aantal prachtige hofje gebouwd. De meest recente voorbeelden komen uit eind 19 eeuw, De Hallincqhof en De Vereeniging van architect de Veth.

We kregen vanuit de stedenbouw de vraag om dit type voor deze locatie een nieuwe impuls te geven. De grondvorm is recht en langwerpig, parallel met de woningen aan de straat. Samen met Hanneke Kijne van More Landscape hebben ingezet op een maximaal groene hof, die rainproof is en

Een deel van de bestaande structuur (een oude conserven-fabriek met sheddaken) gebruiken we om nieuwe woningen in te maken. Door de prachtige lichtinval van bovenaf krijg je tot diep in de woning daglicht waardoor je bijzondere indelingen kunt maken.

De parkeerplaatsen hebben we achter de loftwoningen gemaakt. De stalen spanten die blijven staan hergebruiken we voor het aanbrengen van zonnepanelen. De hof is verbonden met de Dubbeldamseweg Noord. Aan de straat komen nog 4 Herenhuizen met een werkruimte aan de straat.

Sheddaken

In het plan hebben we de sheddaken van de bestaande gebouwen als thema gebruikt voor de vormgeving de nieuwe woningen aan de hof. De krijgen een houten gevel met een ‘huif’ die voor privacy en zonwering zorgt.

Aan de buitenranden sluiten we in materiaal aan bij de omgeving door een rood/oranje baksteen toe te passen.

Zaagtand

De Brandweerkazerne pakt het thema van de zaagtand in de hof op: De kromming in de weg wordt hiermee opgelost en de sheddaken worden gedraaid in de richting van de zon zodat er maximale energieopbrengst uit dakvlak gehaald kan worden.

 

 

This post is also available in: EN

Other projects