Skylinenext

160

hoogbouw die in twee of drie fases ontwikkeld kan worden zodat er geanticipeerd kan worden op de altijd veranderende marktomstandigheden
––

Leiden, NL
––120 appartementen
14 grondgebonden woningen
70 parkeerplekken
cliënt: Portaal
aannemer: ERA Contour
––

Nieuw Leyden, Leiden

Nieuw Leyden 3+4

Na de kredietcrisis was het een noodzaak om het ontwikkelen van grootschalige woningbouwprojecten opnieuw uit te vinden.

Door in nauw contact te staan met de toekomstige bewoners, het snijden in de ontwikkelingstijd en door scherp te letten op het budget, zijn wezenlijke stappen gezet om dit project tot een succes te maken.

Samen met de cliënt Portaal en de aannemer ERA contour, hebben we een plan ontwikkelt voor 136 woningen. Dit kan gebouwd worden in twee of drie fases, afhankelijk van de marktomstandigheden.

Het ontwerp is gecreëerd in een week lang durende workshop, waarbij alle belanghebbenden waren betrokken. Een week later werd dit plan gepresenteerd aan geïnteresseerde kopers, op basis van hun commentaar zijn ontwerpaanpassingen gemaakt.

Het plan is georganiseerd rond drie kernen, die elk een verschillende hoogte hebben. Het parkeren is geplaatst op de begane grond. Deels afgesloten, en deels in de open lucht.

Aan de zuidkant is een klein park geplaatst met drie laagbouw blokken. Zo ontstaat er een geleidelijke overgang tussen de kleine schaal van de buurt, en de grotere schaal van de torens.

De drie torens zijn niet identiek. Door te kiezen voor een asymmetrische volumes wordt een meer dynamisch en spannender gevelbeeld gecreëerd.

Dit project heeft twee onderscheidende kanten. De zuidgevel met de balkons hebben een horizontaal accent en een speels karakter, de meer gesloten noordgevel (vanwege het geluid) heeft een verticaal accent. Dit wordt versterkt doordat de noordgevel bekleed is met verschillende baksteensoorten. In de directe omgeving ontstaat er een echte zichtbare ‘skyline.’

www.skylinenext.nl

This post is also available in: EN

Other projects