Park your boat

089

laagbouwproject aan het water
––

Amsterdam, NL
––92 huizen
144 parkeerplekken
cliënt: De Principaal

completion: 2010
––

Amsterdam IJburg

Block 62 IJburg

Het eiland IJburg, aan de oostrand van Amsterdam, heeft een vrij neutrale stedenbouwkundige opzet, waarin elk van de circa zeventig blokken zijn eigen karakter heeft. Blok 62 is één van de weinige blokken met alleen laagbouw: het bestaat uit 96 grondgebonden koopwoningen.

We hebben individuele vrijheid van bewoners gekoppeld aan een zeer stedelijke opzet. Er loopt een stadsgracht dwars door het blok, die in het midden een hoek maakt. Een flink aantal woningen heeft hier via een eigen steiger direct toegang tot het water: je stapt er letterlijk vanuit je woonkamer je boot in.

Parkeren gebeurt in een geheel verdiepte parkeergarage. Hierdoor hebben we van de straat die door het blok loopt een autoloze speelstraat kunnen maken. Aan de zuidzijde zijn tuinen op het noorden vermeden, door een lange smalle wand met stadswoningen te maken die een royaal balkon op het zuiden hebben.

Ons uitgangspunt is dat bewoners nu én in de toekomst prettig kunnen wonen in Blok 62. Het casco van de meeste woningen is daarom zo ontworpen dat ze makkelijk zijn uit te breiden met een of twee extra kamers, een extra badkamer of een dakterras. De bewoners hoeven bij gezinsuitbreiding of veranderde woonwensen dus niet direct te verhuizen, maar kunnen de woning aanpassen aan de nieuwe situatie.

Met 28 verschillende woningtypes is Blok 62 een zeer gevarieerd blok: er zijn stadswoningen met grote balkons, ruime woningen aan het water met een eigen aanlegsteiger, gezinswoningen met tuin en de ruim 225m² grote Pampuswoning, die op heldere dagen vanaf het dakterras zicht op Pampus biedt.

Het gebouw heeft aan de buitenzijde gevels van baksteen, met erkers. De ‘wenkbrauwen’ boven de ramen, deuren en balkons geven de gevels een vriendelijk karakter. Aan de binnenzijde pakken we uit met bontgekleurd glas in verschillende roodtinten. Deze achtergevels, deels alleen zichtbaar voor bewoners, zijn hierdoor net zo belangrijk als de voorgevels.

This post is also available in: EN

Other projects