Chain Cooperation

133

complex met sociale huurwoningen in een park

––

Leiden, NL
––42 appartementen
16 parkeerplekken
cliënt: Portaal
aannemer: ERA Contour
foto's: Luuk Kramer

oplevering: 2013
––

Nieuw Leyden, Leiden

Blok 7

Het gebouw beëindigt het woonveld gevuld met vrije kavels en staat als object in het nieuwe park dat de Willem de Zwijgerlaan overkluist. Het programma omvat 42 sociale huurwoningen en 20 parkeerplaatsen. Bijzonder aan het gebouw is de sculpturale balkongevel aan de zuidzijde van het gebouw. Deze hebben door hun geknikte vormen verschillende verblijfsplekken. Door het verschuiven van de knikken hebben de balkons altijd een dubbel hoogte bij het verblijfsdeel.

Het volume van zeven verdiepingen is verdeeld in horizontale banden. Hierdoor wordt het relatief hoge gebouw genuanceerd ten opzichte van zijn omgeving. Deze banden verbinden de verschillende elementen in het gebouw (galerij, balkons en bakstenen gevels). De horizontale banden ter hoogte van de vloeren zijn groen gekleurd, zowel in baksteen en glas. Boven de groene banden grijs metselwerk en helder glas. De galerij gevel is bekleed met metallic kleurige panelen.

Op de begane grond ligt het gebouw half ingegraven in het park. Het begeleidt de overgang van de overkluizing naar de Marnixstraat.

Op de kop van het blok komt de entree, recht onder het monumentale trappenhuis, dat is bekleed met halfopen metselwerk. Parkeren ligt net als bij de andere blokken in Nieuw Leyden op de begane grond.

Het project is volledig in ketensamenwerking en als BIM project tot stand gekomen. Naast een zeer korte bouwvoorbereidingstijd (7 maanden vanaf eerste schets) leverde dit ook een heel korte bouwtijd op.

This post is also available in: EN

Other projects