Fifties revisited

103

mix van sociale huurwoningen en marktwoningen in een Rotterdamse naoorlogse wijk
––

Rotterdam, NL
––



fase 1:
104 appartementen, 30 zorgwoningen
28 parkeerplekken
fase 2:
73 appartementen in toren
20 eengezinswoningen
parkeergarage met 95 plekken
cliënt: Woonstad Rotterdam

oplevering: 2012 fase 1
phase 2 uitgesteld
––

Rotterdam Overschie

Blijvenburg

Blijvenburg ligt tussen de oude kern van het dorp Overschie en het water van de Schie. Deze prachtige plek baadt in het groen. Ze is opgezet volgens de stedenbouwkundige regels van de wederopbouw: Licht, Lucht en Ruimte. De groene omgeving is prachtig, maar de bestaande gebou­wen worden te oud en de woningen te klein. Met een hedendaags ontwerp sluiten we aan op kwaliteiten van de wederopbouw: een mooi groen gebied langs de Schie, met gebouwen in de vorm van stroken, parallel aan het water.

Geknikte Stroken

Op de plek van de toekom­stige Blijvenburg stond een galerijflat van 10 verdiepingen. Wij hebben een gebouw van twee stroken van ieder 5 lagen gemaakt en deze met de galerijen tegen elkaar ge­schoven, zodat er een mooie en uitnodigende binnenhof ontstaat. Door de gebouwen beiden een lichte knik te geven, werd dit binnenhof een extra spannende ruimte. Ter hoogte van deze knik komen de liften en de trap. Aan de binnenzijde liggen de galerijen. Aan de buitenzijde liggen de woonkamers en de buitenruimtes, georiënteerd op de groene ruimtes tussen de gebouwen. De hoofd entree ligt tussen de gebouwen aan de Blijvenburgstraat.

Fase 1

De eerste fase van het prject betreft 102 sociale huurwoningen waarvan een aantal zorgwoningen.

Een binnenhof die’s avonds eventueel dicht kan, zorgt voor een veilige en sociale omgeving. Al vlak na de oplevering bewees deze ruimte zich als de ontmoetingsplek voor bewoners. De galerijen zijn breed genoeg gemaakt om ook te kunnen zitten om de ochtend- of avondzon mee te kunnen pakken. Naast de hoofd entree liggen twee bijeenkomst ruimtes ten behoeve van de zorginstellingen De Compaan en Stichting Laurents. Aan de zijde van de 2e Hogebanweg is de entree voor de parkeergarage. Deze ligt op de begane grond, maar wordt aan het zicht onttrokken doordat de bergingen en de woningen hier omheen liggen. Boven deze garage ligt een terras voor de zorgwoningen op de eerste verdieping.

Fase 2

De tweede fase bestaat uit 95 woningen voor de koopmarkt. De stroken hebben eenzelfde opbouw voor wat betreft de plattegrond, maar kennen een gevarieerde hoogte: aan de voet van de Spaanse brug komt een toren van 45 meter hoogte met drie appartementen per laag. Aansluitend krijgt deze strook een laagbouw met maisonnettes. Deze worden vanaf het binnenterrein ontsloten en hebben een prachtig uitzicht over de Schie. De tweede strook van dit complex heeft een kleinere toren, afgewisseld met grondgebonden woningen. In het midden van het complex ligt een ruime parkeergarage op de begane grond, afgedekt met een prachtige tuin.

Materialen

Lichte baksteen met donkere aluminium kozijnen vormen de buitenzijde Groen geglazuurde baksteen panelen zijn hierin opgenomen. Aan de binnenzijde domineren wit houten kozijnen en houten gevelbekleding aan de binnenzijde. Met deze ingetogen, maar elegante materialen sluiten de gebouwen mooi aan op hun omgeving.

This post is also available in: EN

Other projects