Hofwoningen

115


––

Amsterdam Funenpark, NL
––8 woningen van 105 tot 155 m²
fietsenstalling

binnentuin: Hosper Landschaps Architecten
aannemer: VINK BOUW
afbeeldingen: COLORDOT
––

Amsterdam Funenpark, NL

Funenhof

Dit project voor acht familiehuizen ligt tussen de Czaar Peterstraat en het Funenpark in Amsterdam.

Een verborgen plek die doet denken aan middeleeuwse hofjes in de grachtengordel. De intieme stedelijke binnentuin is samen met Hosper landschapsarchitecten en de huidige bewoners ontworpen als een gemeenschappelijke ruimte.

Tot voor kort dienden de oude loodsen op het terrein waar vroeger een krokettenfabriek zat als opnamestudio en werkplaats voor een mediabedrijf. Door de transformatie van de hele buurt werd het mogelijk hier woningen te bouwen.

Deze woningen zijn qua schaal, materiaal en oriëntatie zorgvuldig ingepast. De gevel is ten opzichte van de oude loodsen vijf meter naar achter geplaatst om voldoende afstand te creëren.

De nabijheid van een oude school die is omgebouwd naar woningen heeft geleid tot een ontwerpmiddel dat we ‘De Huif’ hebben genoemd: een houten luifel die zowel horizontaal als verticaal wordt toegepast. Hierdoor kan de gevel maximaal transparant blijven, zonder dat er al te veel overhoekse inkijk ontstaat.

Bijkomend voordeel is beschutting tegen directe zoninstraling, en de mogelijkheid planten te laten groeien in deze luifels. Het groene karakter zal hierdoor alleen maar versterkt worden.

De woningen hebben een eenvoudige opzet waarbij er nog veel keuzevrijheid is voor de bewoners. Deze invulling zal later met de kopers worden uitgewerkt.

In nauwe samenwerking met de eigenaren van de loods en VINK BOUW werd dit plan in bouwteam ontwikkeld.

 

 

This post is also available in: EN

Other projects