containerwoningen

151

finalist in prijsvraag over containerwoningen voor studenten
––

Berlijn, DE
––



400 studentenwoningen
concept and art project Pam Asselbergs
cliënt: EBA51
––

Berlijn, Duitsland

3kamer-mini-appartement

In veel universiteitssteden bestaat er een acute behoefte aan studentenwoningen. Een bekend antwoord is de containerwoning. Standaardelementen worden snel en goedkoop gestapeld tot barakkenblokken met studentenhokken.

Deze case-studie laat zien dat er ook een kwalitatief antwoord op de vraag bestaat. Doel: met gelijke middelen een levendig studentendorp met mooie studentenwoningen.

De locatie, een driehoekige kavel in Berlijn met sterke geluidbelasting, biedt alle denkbare uitdagingen. De container is de 12 meter lange High Cube met een netto binnenhoogte van ruim 2m50 na het aanbrengen van isolatie. Dit ontwerp is overal inzetbaar.

Het plan is om vijf compacte gebouwen te maken die met elkaar een campus in een groengebied vormen. De gebouwen hebben met vier woonlagen een vriendelijke schaal. De getrapte doorsnede zorgt ervoor dat tot op de begane grond er voldoende licht en ruimte is. De galerijen liggen op de onderliggende woonlaag om kostbare extra constructies vermijden. De zijkanten van de gebouwen hebben glazen schermen zodat een intieme, afgesloten binnenhof ontstaat waarin geen verkeerslawaai doordringt. Bij één blok zijn de vier woonlagen opgetild. Hier heeft de begane grond een stalling voor 400 fietsen met aan de gevels winkelruimten en een café.

Het plan biedt een stapsgewijze overgang tussen het levendige gemeenschappelijke park naar de noodzakelijke rust van de eigen studeerplek. In elk blok liggen 80 woningen rond de binnenhof. De getrapte doorsnede zorgt voor een kleine schaal van 20 woningen per woonlaag. Op elke galerij liggen er 10.

De woning is ontworpen als mini-appartement met maar liefst 3 kamers. In het hart van de woning ligt de badkamer en de slaapkamer. De bedstee heeft een één-persoons IKEA-bed dat kan uitschuiven tot een comfortabel tweepersoonsbed. De twee ruimtes aan weerszijden van de kern hebben een verschillend karakter. Aan de kant van de binnenhof is vanuit de eetkeuken contact mogelijk met de medebewoners. De kamer aan de andere kant geeft ruimte voor concentratie, contemplatie en ontspanning.

In dit studentendorp worden de toekomstige bewoners al actief betrokken bij het verstevigen van de gemeenschap. Met een gezamenlijk kunstproject voor de print op de rolgordijnen in de woningen ontstaat elk jaar een nieuw woonkunstwerk.

This post is also available in: EN

Other projects