Brisk

207

architectonisch ontwerp voor een hoogstedelijk gemengd bouwblok met kantoorruimte en woningen
––

Amsterdam, NL
––woon/werk complex met 4000 m² kantoor
103 sociale huurwoningen, 83 middenhuur appartementen, 71 vrije sector woningen

ontwerp i.s.m. Basic City A+U

opdrachtgever: Synchroon
constructeur: Pieters Bouwtechniek
installatie adviseur: Hiensch Engineering
Bouwfysica: Blonk Advies
––

Bullewijk Amsterdam, NL

Amstel III

De komende jaren gaat het kantoorgebied Bullewijk in Amsterdam een flinke transformatie tegemoet van een monofunctioneel kantoorgebied naar een sfeervolle woon-werkwijk. De Hondsrugweg die de Arena richting de A9/IKEA verbindt wordt omgebouwd tot een park met aan weerszijden hoge bebouwing. Een van de eerste projecten, Brisk, is ontwikkeld door Synchroon en ontworpen door Arons en Gelauff in samenwerking met Basic City A+U.

Brisk maakt deel uit van het stedenbouwkundige plan Amstel-III dat in samenwerking tussen gemeente en ontwikkelaars is gemaakt door West 8. Langs het Hondsrugpark zal zich een spectaculair beeld van hoge woontorens en kantoorgebouwen ontwikkelen. Brisk sluit aan op dit beeld met een ensemble van vijf gebouwen opgedeeld in twee blokken. Dankzij één grootschalig blok, grenzend aan het park, ontstaat er een buffer waarmee een intiem en sfeervol hof mogelijk wordt gemaakt.

‘Het plan van West 8 spreekt van een vrij rigoureuze parcellering in combinatie met een hoge dichtheid aan woningen. De uitdaging om deze verscheidenheid aan woningen op alle schaalniveaus in te passen, en samen te laten werken als één geheel, was een van de uitgangspunten voor de opzet van de volumes van ons blok. We hebben de vrij grote verschillen in schaal opgelost door juist voor een genuanceerd en rustig materialenpalet te kiezen ’ Aldus architect Floor Arons.

De drie-laagse plint aan het Hondsrugpark heeft ruimte voor bijna 4000m² kantoorruimte. Het kantoor vormt de basis waarop drie overstekende volumes zijn gestapeld. Hierin bevinden zich 83 midden-huur en 71 vrije-sector appartementen. Langs de zogenoemde ‘dwarsstraat’ staan twee gebouwen met 103 sociale huur appartementen. De entrees van deze gebouwen vormen een open doorgang naar het autovrije hof. Hier grenzen nog eens elf grondgebonden woningen met open voortuinen aan het organisch vormgegeven landschapsontwerp van Lodewijk Baljon.

Om het ensemble van een eenduidige uitstraling te voorzien is er gekozen voor een kenmerkend gevelmateriaal. ‘Verticale golvende keramische delen zorgen voor tactiliteit, reflectie en diepgang in de gevel. Dit creëert een aangenaam woonkarakter in het nu nog kille Bullewijk.’ Met een kleine knipoog, door de architecten zelf, ook wel als ‘corduroy-cladding’ bestempeld.

De hoogstedelijke multifunctionele wijk Amstel-III laat zien dat groen, wonen en werken samengaan op een zeer hoge dichtheid zonder te conflicteren. Een broodnodig vooruitzicht om het grote woningtekort in Amsterdam en de rest van stedelijk Nederland tegemoet te komen.

This post is also available in: EN

Other projects