Blockbuster

003

winnende inzending voor een compact stadsblok in de naoorlogse wijk Osdorp
––

Amsterdam, NL
––112 koopappartementen
1.200 m2 bedrijfsruimte
bovengronds parkeren voor 112 auto's
fotograaf Jeroen Musch

––

AMSTERDAM OSDORP

Europan 4

De Europese prijsvraag Europan 4 heeft als onderwerp het revitaliseren van de Amsterdamse wederopbouwwijk Osdorp. Dit plan is de winnende inzending.

We doen voorstellen voor verbetering van de bestaande structuur. Een van de ingrepen, de toevoeging van een nieuw bouwblok, mondt uit in een concrete bouwopdracht. Het zeer compacte bouwblok laat op de kavel ruimte over voor een plein. Het staat op de overgang tussen laagbouwwoningen en de hoogbouw van winkelcentrum Osdorpplein.

Aan de commerciële zijde is winkelruimte opgenomen. Auto´s krijgen een plaats in de buik van het gebouw. Woningen in 26 verschillende typen grondgebonden woningen, corridor maisonnettes, galerijappartementen, hoekwoningen, extra hoge terraswoningen verrijken het eenzijdige woningaanbod in de buurt.

Na twee lagen wordt het gebouw onderbroken voor een Amsterdamse stadshof. Aan de randen is deze hof overdekt door de bovenliggende woonlagen. Aan de westzijde opent de hof zich met een reuzenloggia naar de avondzon. De onderkant van het blok is massief, het midden is open en de bovenkant is glasachtig. De inrichting van de hoftuin op het dak van de parkeergarage bestaat uit grind en heuvels met verschillend gekleurde beplantingen.

This post is also available in: EN

Other projects