Uit het archief

000

een selectie van tenders en prijsvraag inzendingen
––

Amsterdam & Utrecht, NL
––
––

Zoals elk architectenbureau doen we mee aan tenders en andere prijsvragen. Soms is dit een besloten competitie, soms een open prijsvraag. Soms win je, soms verlies je. Verliezen hoort het bij het vak, maar er is geen reden om hier verlegen over te zijn. Met trots presenteren we daarom ook een selectie van projecten die het niet gehaald hebben.

POORTGEBOUW (Houthaven Kopblok 0)

Een inzending voor een prijsvraag (2014) voor een woningbouwblok in de Houthaven, Amsterdam. Programma: 52 appartementen.

Een bruggebouw op kolommen, we zien het vaker in deze stad. Niet altijd is dat een overbouwing die als een sociaal veilige omgeving wordt ervaren. Twee factoren zijn daarin bepalend: de hoogte-breedte verhouding en de sociale controle op de onderdoorgang. Wij stellen voor om niet een bruggebouw, maar een poortgebouw met meer expressie te realiseren. Meer ‘ogen’ richten op de openbare ruimte is daarbij een doel.

Twee richtingen grijpen in op de langsrichting van Blok 0. De ene is de haakse richting van de hoofdstraat die alle eilanden van Houthaven verbindt. Deze bereikt Blok 0 niet fysiek, maar de zichtlijn loopt door tot de onderdoorgang. De tweede richting is de diagonaal van de Dantzigerkade die als fietspad onder het Kopblok door vervolgens alle eilanden van de Houthaven aaneenschakelt. Wij hebben beide richtingen gebruikt om een expressieve extra hoge poort te vormen.

3D GEVEL (Vanseijpensteijnkade)

Een tender samen met BAM (2014) voor een toren in het stationsgebied van Utrecht. Programma: 188 appartementen met een commerciële plint.

Wie Utrecht Centraal binnenkomt ziet deze toren van verre staan: twee van elkaar losgesneden volumes verheffen zich tot 90 meter hoog. Daaronder een plint die zorgt dat de bovenbouw loskomt van het bestaande monument aan de kade. Samen met het Stadskantoor en de witte Dame vormt dit een bijna on-Nederlands stuk stad van zeer hoge dichtheid.

Vanwege de geluidsbelasting op de gevels is een serre voor alle woningen vereist. Deze gevels zijn bedacht als een 3D-sculptuur aan het spoor en de Forum zijde. Voor passanten in de trein, lopend op het Forum en op de fiets aan de kade valt er veel aan de steeds wisselende reflecties in het glas te beleven. Door de verschillende hoeken waaronder het glas staat zijn zowel bewegingen op het spoor als veranderingen in de het wolkendek waarneembaar vanuit vele hoeken. Het achtervlak van de serres bestaat voornamelijk uit glazen puien, afgewisseld met houten gevels. Dit zorgt voor een warme kleur op het binnenvlak.

PARELS LANGS DE GRACHT (IJburg blok 32)

Een tender samen met ERA contour en KettingHuls (2015) voor een kavel in IJburg, Amsterdam. A&G heeft 11 vrijstaande split-level villa’s (200 m²) ontworpen aan het water.

Deze woningen zijn ontworpen van binnen naar buiten: het uitzicht is hier richtinggevend voor het ontwerp. In plaats van rechte kavels te ontwikkelen die direct kijken naar de overkant, maken we met een lichte knik in de gevel de lengterichting van de gracht voelbaar en ervaarbaar. Een grote kwaliteit is dat alle woningen kunnen genieten van de avondzon in de woonkamer.

Kwaliteit is ook de nabijheid van het water. Geen kademuur van 2 meter hoog maar een tuin die afdaalt naar het water zodat de woning er letterlijk mee in verbinding staat. Daarom maken we split level woningen met een sprong halverwege de tuin, zodat je maar een meter boven het water woont. Bijkomend voordeel is dat het utilitaire deel van de tuin (auto, berging etc.) natuurlijk wordt gescheiden van het verblijfsdeel.

 

This post is also available in: EN

Other projects