Bruisend

066

toren voor ouderenhuisvesting
––

Groningen, NL
––72 appartementen + 2 penthuizen
1000 m² commerciële ruimte
72 parkeerplekken
client: De Huismeesters
oplevering 2007
––

De Schaaksport, Groningen

De Rokade

Met “De Intense Stad” lanceerde de gemeente Groningen in 2003 een project om de stad compact te houden door de wijken rond het centrum te verdichten. Woontoren De Rokade is gesitueerd op één van de eerste verdichtingslocaties, en markeert de hoek van de Laan Corpus den Hoorn en de Sportlaan, de laan die de wijk Hoornse Meer ontsluit.

De Rokade staat direct naast het verpleeg- en verzorgingstehuis Maartenshof dat grondig is vernieuwd. De koopappartementen zijn bestemd voor “jongere ouderen”. Het gebouw is op een subtiele wijze gekoppeld aan Maartenshof. Op deze wijze kan Maartenshof diverse vormen van zorg leveren aan de kopers, zonder dat deze delicate relatie voor de buitenwereld zichtbaar is.

Torens in Nederland hebben om budgettaire redenen vaak minimaal vier woningen per laag. Dat is ook het geval bij De Rokade. Het gebouw is 21 verdiepingen hoog en oogt zeer slank door de kruisvormige plattegrond. De vier appartementen zijn L vormig gesitueerd rond de binnenhoeken van de toren. Zo combineren de woningen het mooie uitzicht met een introverte kwaliteit.

De gevels, draagstructuur en installaties van de appartementen zijn voorbereid op drie verschillende indelingsmogelijkheden. De huidige en toekomstige bewoners kunnen zo zelf hun woningplattegrond bepalen. Volgens de richtlijnen van de Groninger Woonkwaliteit is het gebouw extra duurzaam.

In plaats van een dure en donkere, ondergrondse parkeergarage is het parkeren opgetild naar de twee verdiepingen boven de bedrijfsruimte voor de fysiotherapeut. Met een autolift bereiken de bewoners hun parkeerplaats op de eerste of tweede verdieping. De garage wordt natuurlijk geventileerd, heeft daglicht en uitzicht en is met bouwkosten van €15.000 per parkeerplaats goedkoper dan de traditionele ondergrondse bak.

This post is also available in: EN

Other projects