InsideOut

183

urban plan for two building blocks in Amsterdam Nieuw-West. A&G also made the architectural design for the western block.
––

Amsterdam, NL
––



urban plan for approx. 1200 apartments
architectural design for 343 dwellings for starters and students (21 - 55 m²)

client: De Key
structural Engineer: Pieters Bouwtechniek
building physics: Wolf en Dikken

Landscape architect: Bureau BplusB
––

Delflandpleinbuurt Amsterdam, NL

Lieven

Commissioned by De Key, the Lieven project is located near Delflandplein in Amsterdam-West. Divided into two building blocks in a campus-like atmosphere, the project will offer 1200 dwellings for students and young professionals of which 40 will specially be for artists. In collaboration with Basic City A+U, Arons and Gelauff Architects developed the urban plan and is responsible for the architectural design of the first building block. The second, which is currently under construction and expected to be completed in 2022, has been designed by KENK Architects.

As a result of the ongoing pressure on the housing market in large cities, new-build homes are decreasing. Hence, other demands are required for the living environment. In this project it was therefore especially challenging to design attractive dwellings as well as to create a pleasant environment with a communal garden, public square and facilities which form an added value to the houses.

Urban concept

The main question here was; “How do you arrange two regular building blocks in such a way where it is enticing to students and young professionals?” Regarding the original plans, the blocks have a defined front and backside. However after having reviewed this, Arons and Gelauff Architects and the designers of the municipality of Amsterdam decided to transform the existing plan where the blocks only have a frontside appearance. By placing the prescribed passageways of the two building blocks on the Rodenrijsstraat opposite each other, a clear entrance to the inner area was formed. Combined with two gates in the length of the blocks which are situated on the Maassluisstraat and Overschiestraat , a campus-like atmosphere is created. We would like to thank Bureau B+B for designing the outstanding plan for the public space.

All public functions, such as a launderette which is combined with a gallery, a grand café and a multifunctional space, are centered around the main square. Furthermore, there will be a catering area with flex desks alongside a shared dining concept where residents can cook together.

Variation in housing typology

In order to avoid the feeling of mass volume and anonymity, the first block is divided into a number of separate building typologies. By designing and working with corridors, galleries and porches without elevators, emphasis is given to the various ways of living. As a result, the block is built up out of a series of buildings, each having their own characteristics.

The use of different forms of entrances give the buildings their own characteristics and enable a wide variety of typologies and ways of living. In these compact dwellings, sleeping and living have been combined in a creative and innovative way. The extra ground to ceiling height, which was added to some of the dwellings, made it possible to place the bedroom above the bathroom, thus creating a spacious feeling and pleasant separation from the living room area.

This post is also available in: NL

Other projects