InsideOut

183

stedenbouwkundig plan voor twee bouwblokken in Amsterdam Nieuw-West. A&G heeft ook het architectonisch ontwerp voor het westelijke blok gemaakt.
––

Amsterdam, NL
––



stedenbouwkundig plan met ca. 1200 appartementen
architectonisch ontwerp voor 343 woningen voor starters en studenten (21 - 55 m²)

opdrachtgever: De Key
constructeur: Pieters Bouwtechniek
installatietechniek: Wolf en Dikken

landschapsarchitect: Bureau BplusB
––

Delflandpleinbuurt Amsterdam, NL

Lieven

In Amsterdam-West, in de buurt van het Delflandplein, ligt het project Lieven. Het plan bevat 1200 woningen voor starters en studenten, in een campusachtige setting verdeeld over twee bouwblokken. Arons en Gelauff heeft samen met Basic City A+U het stedenbouwkundig plan ontworpen, en is verantwoordelijk voor het architectonisch ontwerp van het eerste bouwblok. Hierbij is een blok studentenwoningen dat eerder is ontworpen door Architect Toverstralen geïntegreerd in het plan. Het tweede bouwblok, naar ontwerp van KENK architecten, is op dit moment in aanbouw en zal naar verwachting in 2022 worden opgeleverd. Woonstichting de Key is de opdrachtgever.

Door de aanhoudende druk op woningmarkt in de grotere steden worden nieuwbouwwoningen steeds kleiner. Dat stelt andere eisen aan de woonomgeving. In dit project was het dan ook de uitdaging om naast aantrekkelijke kleine woningen, ook een aantrekkelijke leefomgeving te creëren. Met een gemeenschappelijke tuin, een plein en voorzieningen die echt kwaliteit toevoegen aan de woningen.

Stedenbouwkundig concept

Hoe programmeer je twee reguliere Amsterdams bouwblokken naar een leefomgeving die aantrekkelijk is voor jongeren en studenten? In samenwerking met de ontwerpers van de gemeente zijn de toen bestaande plannen, blokken met een duidelijke voor- en achterkant, getransformeerd naar een ontwerp dat alleen voorkanten heeft. Door de voorgeschreven openingen in de twee bouwblokken aan de Rodenrijsstraat tegenover elkaar te leggen, ontstaat er een duidelijke entree naar de binnengebieden. Gecombineerd met twee poorten in de lange zijdes van de blokken, gelegen aan de Maassluisstraat en de Overschiestraat, geeft dat een open en campusachtige sfeer. Bureau BplusB heeft dit verder uitgewerkt in een passend plan voor de openbare ruimte.

Alle openbare functies worden gecentreerd rondom het centrale plein. Er komt een wasbar, een grand café, en een multifunctionele ruimte in het nog te bouwen deel. In samenwerking met WOW Amsterdam zijn 40 woningen in het complex aangewezen voor jonge kunstenaars. De wasserette wordt gecombineerd met een galerie ruimte. Onder het laatste gebouw komt een horeca ruimte met flexplekken en een ‘shared dining concept,’ waar bewoners kunnen eten en koken voor een betaalbare prijs.

Variatie in woonvormen

Het eerste bouwblok is opgedeeld in een aantal afzonderlijke gebouwtypologieën om de massaliteit en anonimiteit, die veel van soortgelijke complexen kenmerken, te voorkomen. Corridors, galerijen, portieken zonder liften en als afsluiting een gebouw met een binnenhof, zijn ingezet om het verschil in woonvormen te benadrukken. Het bouwblok bestaat daarmee uit een reeks panden met ieder een eigen karakteristiek.

In de woningen is slapen en wonen slim gecombineerd. Dankzij de 1,5 meter extra hoogte kon boven de badkamers een slaapkamer/ruimte worden gecreëerd, afgescheiden van het woongedeelte.

 

 

This post is also available in: EN

Other projects