Lampion

116

transformatie van een bestaand boothuis
––

Amsterdam, NL
––nieuwe gevel en nieuw dakterras

oplevering: 2013
––

AMSTELKWARTIER AMSTERDAM

Roeivereniging RIC

In de nieuwe woonwijk Amstelkwartier blijven een aantal kenmerkende gebouwen behouden. Zo ook het clubgebouw van de roeivereniging RIC. Door zijn positie aan het water, gelegen in het nieuwe park langs de Amstel, verandert het van een anoniem gebouw in een industrie gebied, in een markant gebouw midden in een levendige woonwijk.

Omdat vooral de botenloods van het gebouw een anoniem en dicht volume is, vroeg de gemeente een aantal architecten om ideeën voor de behandeling van dit bouwdeel

In ons winnende ontwerp stelden we voor de botenloods als een ‘lampion’ in het park op te vatten, die de prachtige inhoud van het gebouw (roeiboten in allerlei kleuren, lengtes en materialen) aan de buitenwereld toont. Overdag is er zicht tot diep in het gebouw, s’avonds lichten de dichte delen op om veiligheid te geven aan passerende fietsers. De energie hiervoor wordt middels een zonnepaneel opgewekt.

Om dit concept kracht bij te zetten is ook de woning bovenop het gebouw aangepakt. Een grote pergola zorgt voor evenwicht met het hoofdgebouw en het gehele dak is voorzien van een groendak. Vanuit de omliggende nieuwe woongebouwen en kantoren gaat het gebouw hierdoor nog meer op in zijn omgeving.

In de materialisering is gekozen voor een versterking van de bestaande onderdelen. De dakranden van spuitbeton maken van de bestaande en nieuwe bouwdelen één geheel.

Het kader met glas dat voor de bestaande gevel is geplaatst is van hout in een epoxy coating. Aan de parkzijde een nieuw hek gemaakt, dat een duidelijke overgang maakt tussen park en vereniging.

This post is also available in: EN

Other projects