Monument

054

renovatie en uitbreiding voor roeivereniging de Hoop
––

Amsterdam, NL
––



Nieuwe kleedkamers
nieuwe fitness/ergometrieruimte

Uitbreiding 1600 m²

ontwerp: 2001-2009
oplevering: 2010
––

AMSTERDAM, NL

Roeivereniging de Hoop

In 1945 is van het houten verenigingsgebouw van Koninklijke Amsterdamse Roei & Zeilvereniging De Hoop vrijwel niets over. Het boegornament en de entree deuren is alles dat rest van het prachtige ontwerp van Amsterdamse School architect Michel de Klerk.

Na de oorlog krijgt architect Auke Komter de opdracht voor een nieuw verenigingsgebouw. Het sterke ontwerp wordt opgeleverd in 1952 en heeft alle karakteristieken uit de wederopbouwtijd. Het gebouw krijgt de twee relicten van de Klerk als ornament.

Vijftig jaar later vraagt KAR&ZV de Hoop om uitbreiding van het bestaande gebouw. Een buitenkans om het gebouw van Komter – oud, moe en uitgeleefd – op te knappen. De vereniging heeft een sterk wisselende ruimtebehoefte. Regelmatig zijn er meer dan 500 gasten in het gebouw. Vaak ook is er behoefte aan intiemere ruimten wanneer niet meer dan een tiental sporters aanwezig zijn. De vereniging wil graag de formele sociëteitsactiviteiten en de informele sporters uit elkaar leggen. De verschillende functies en verkeersruimten hebben we zo herschikt dat er een perfecte samenwerking tussen oud en nieuw kon ontstaan en er de gewenste scheiding komt tussen bezweet en gekleed. De sociëteitsruimten kunnen nu worden gekoppeld tot één ruimte waar 500 mensen kunnen samenkomen. Ook kunnen ze onafhankelijk en voor verschillende groepen gebruikers functioneren. Als buiten het seizoen delen van het gebouw afgesloten zijn, is het voor de kleinere groep gebruikers toch gezellig omdat de gesloten delen dan niet worden ervaren: je ziet en voelt ze niet.

Roeivereniging De Hoop heeft een monumentale status. Dat schept verplichtingen – we hebben elke aanpassing en uitbreiding op bescheiden wijze in dienst gesteld van het bestaande. De verbouwingsstrategie is om terug te keren naar de helderheid van het ontwerp van Komter. Alle verbouwingen uit de achterliggende vijftig jaar worden gesloopt. De monumentale kwaliteiten zijn versterkt terwijl het gebouw weer helemaal van nu is en beantwoordt aan moderne eisen. De ornamenten van de Klerk komen gerestaureerd in volle glorie terug. Soms waren onorthodoxe oplossingen nodig. De oude kleedruimten die het uitzicht op de Amstel belemmerden hebben in de bodem van de Amstel afgezonken . Op de verdieping is er nu panoramisch uitzicht op de rivier . Op de uitbreiding van de botenloods konden we een extra kwaliteit toevoegen – het mooist gelegen terras van Amsterdam!

This post is also available in: EN

Other projects