Club Thuis

118

besloten prijsvraag voor een clubhuis van een hockeyvereniging
––

Amsterdam, NL
––



800 m²
––

Sportpark Voorland AMSTERDAM

Villa Athena

Hockeyclub AthenA heeft een heldere visie voor een nieuw clubhuis neergelegd: Er wordt gestreeft naar meervoudig gebruik in een gebouw van 800 m2.

Allereerst hebben we ons verdiept in de beste positie van het gebouw tussen de velden. Alle velden zouden even dichtbij moeten zijn. Het terras moet steeds in de volle zon liggen. En wie het terrein betreed moet zich welkom voelen. Het clubhuis ligt daarom centraal en richt zich gastvrij naar de toegang van de hockeyvelden. Langs het nieuwe oefenveld kom je via de hellingbaan op het terras. Het clubhuis is iets opgetild en rondom beglaasd. Vanuit de kantine is er zo goed zicht over alle velden, en vanaf de velden kun je het clubleven binnen ervaren.

De entree zit centraal in de langsgevel. In deze kern zitten de lift, de trap en de keuken met opslag. Het ontwerp van het clubhuis heeft als leidraad huiselijkheid. De KantinA is groot genoeg voor de hele club maar de kern met alle voorzieningen verdeelt de ruimte zo dat er intieme ruimten ontstaan. De verschillende ruimten worden ingericht met typisch huiselijke elementen zoals tegeltapijten die de slijtvaste betonnen vloer verlevendigen.

Links van de entreehal ligt de grote kantine. Hierin staat de bar en is de grote open haard. Eén van de kolommen wordt omkleed met de boomstam die in de huidige oude kantine is geplaatst. Wanneer je om de bar heenloopt kom je in het tussendeel waarin enkele grote, halfronde teamseats wat meer intimiteit bieden. Verder doorlopend kom je in de kleine kantine waarin een leestafel met schemerlamp zou kunnen staan. Met schuifwanden kunnen de hoeken flexibel worden afgescheiden tot aparte kamers. Na een avondtraining is misschien alleen de bar in gebruik en zijn de andere hoeken afgescheiden. Overdag kan de kleine kantine worden gebruikt door de NSO, en kan worden gekozen of de teamseats worden gebruikt voor huiswerkbegeleiding. De grote kantine met bar kan dan dichtblijven. Op de ochtenden wordt het gebouw alleen door de sportfysiotherapeuten gebruikt. Zij hebben een eigen sleutel en kunnen vanuit de entreehal direct door naar boven. Desgewenst kunnen de andere begane grond ruimten voor hen gesloten blijven. Wel hebben alle gebruikers vanuit de hal via de berging toegang tot de keuken en de koelkast.

Op de verdieping van het gebouw bevinden zich de kleedruimten. Die kunnen zo worden ingericht dat ze overdag door derden (sportfysiotherapeuten) kunnen worden gebruikt. De plattegrond van deze verdieping is heel flexibel. Afhankelijk van de belangstelling van andere gebruikers kunnen we de ruimte nog indelen. Daarvoor zullen we eerst hun wensen moeten inventariseren. In de nu getekende indeling liggen de kleedruimten zo naast elkaar dat erin geoefend kan worden voor indoorhockey. Daglicht komt binnen via dakkoepels.

In het gevelontwerp zit nu dus ook flexibiliteit: wanneer er alleen maar kleedruimten inzitten hoeven er niet veel ramen in, hier en daar een rond raampje geeft een vrolijke toets aan het gebouw. Wanneer er een intensief alledaagse gebruik van de ruimten op de verdieping wordt gevonden, gaan we het gevelontwerp aanpassen door raamopeningen toe te voegen op de plekken waar uitzicht wordt gewenst. Het gebouw zal er alleen maar vrolijker op worden…

In een lekker huis zou je ook een plek moeten hebben om je te kunnen terugtrekken. Vooral jongeren voelen die behoefte. Naast de vide van de grote kantine kan er een “puberzolder” komen.

Aan de zuidkant van de kantine hebben we een klein terras getekend – dit terras geeft uitloop op de grastribune die we graag zouden handhaven. Het grote terras heeft de hele middag zon en de zonsondergang. Het terras wordt ingericht met de bestaande picknicktafels. Onder de luifel op de kop brand ‘s avonds de buitenhaard. We dromen van een aan het plafond hangende schommelbank. Op feestdagen wordt de buitenkeuken vanuit de luifel omlaag gedraaid tot op het terras. We willen in de kantine rondom uitzicht hebben. Daarom doen we alle bergruimte (afsluitbaar!) onder de terrasranden. De opgevouwen picknicktafels en de containers met trainingsmaterialen staan er handig en droog.

Vanzelfsprekend moet dit gebouw flexibel, bruikbaar, duurzaam, spannend en mooi zijn.

This post is also available in: EN

Other projects