Context
Proces
Resultaat

The Starling

Context
Proces
Resultaat

Achter een stoere staalconstructie schuilt een comfortabel én duurzaam woongebouw, gelegen in het hart van de voormalige Bijlmerbajes.

Binnen de oude gevangenismuren van de voormalige Bijlmerbajes in Overamstel verrijst de komende jaren een levendige stadswijk: groen, gezond, autoluw, milieubewust, duurzaam en circulair. Het bureau OMA tekende voor het masterplan van de wijk en nodigde een aantal architectenbureaus uit om de individuele gebouwen te ontwerpen.

Om de eenheid te bewaren, moesten in alle gebouwen aan een aantal stijlkenmerken terugkomen. Eén daarvan was de dubbele gevel: elk gebouw kreeg een transparante tweede huid, zodat er geen wildgroei aan balkons en loggia’s zou ontstaan. Ook moesten de gebouwen veel groene terrassen krijgen.

Arons & Gelauff kreeg de opdracht om twee gebouwen te ontwerpen, waarvan één in het hart van Bajeskwartier. Hier liggen vier gebouwen aan een centraal plein. Dwars door dit ‘Central District’ loopt onder meer de Kalverstraat - zo noemden de bajesklanten vroeger de gang die hier destijds de gevangenistorens verbond.

The Starling

Woongebouw met vier bouwdelen van verschillende hoogtes, met 110 huur- en 75 koopwoningen

Locatie

Overamstel, Amsterdam

Opdrachtgever

AM

Oplevering

2025

Buitenruimte

LOLA Landscape

Bijzonderheden

BENG

De vier woontorens aan het centrale plein werden door verschillende architecten ontworpen. Het zijn individuele gebouwen, maar ze zijn duidelijk familie van elkaar door de stijlkenmerken die voor het hele woongebied gelden. Om de familiebanden verder aan te halen, zijn de kleuren van de gebouwen over de diagonaal van het plein op elkaar afgestemd.

The Starling (Engels voor spreeuw) is het zuidwestelijke gebouw, dat tussen het centrale plein en het park ligt. We ontwierpen een gebouw met vier bouwdelen van verschillende hoogtes. De hoogste toren, van 60 meter, bevat sociale huurwoningen. In de drie lagere volumes liggen koopwoningen in de vrije sector.

In Bajeskwartier wordt actief bewegen gestimuleerd. Daarom voorzagen we de toegangshal van een spectaculaire spiltrap die uitnodigt de lift een keertje over te slaan. De trap komt boven uit bij de gemeenschappelijke daktuin op de een-na-hoogste toren. Eén niveau lager ontwierpen we een binnenhof met klimplanten. Het laagste bouwdeel kreeg enkele patiowoningen en op de grond aan het park kwamen er woningen met een eigen tuin. In de plint staan een groot gezondheidscentrum en een ijssalon gepland.

De balkons zorgen voor zonwering, bieden de bewoners privacy en geven ruimte voor het plaatsen van buitenplanten.

Groen en duurzaam

Alle gemeenschappelijke daken krijgen een uitbundige begroeiing. Onder de daktuinen bufferen we regenwater, waarmee het groen in periodes van droogte wordt bevloeid. Tussen het groen ligt een grote hoeveelheid zonnepanelen.

Bijna energie neutraal

Het gebouw heeft glaspuien met triple glass, dikke isolatiepakketten, energiezuinige liften en LED-verlichting in de algemene ruimten. Net als heel Bajeskwartier is The Starling een Bijna Energie Neutraal Gebouw (BENG).

Stoere staalconstructie

De dubbele gevel die overal in Bajeskwartier terugkomt, krijgt bij The Starling (Kavel D) een stoere staalconstructie. Daarmee is het duidelijk familie van Kavel KLM, ons andere gebouw in de wijk.

Kenmerkende muren

De karakteristieke muren van de Bijlmerbajes zijn voor een groot deel gehandhaafd. Zo zijn door het hele Bajeskwartier oorspronkelijke elementen hergebruikt, tot celdeuren en tralies aan toe.