Context
Proces
Resultaat

Schoterkwartier

Context
Proces
Resultaat

Hoe geef je een woontoren met ruim zeventig appartementen een slank uiterlijk? We maakten de toren onderdeel van een uitgekiende compositie.

Langs het Spaarne in Haarlem lag al sinds de jaren negentig een stuk grond braak: het Shell-terrein met daarnaast het zogeheten Deliterrein, waar jarenlang een gasfabriek actief was. Aan de ene kant van het terrein staan gezinswoningen uit de jaren dertig, aan de andere kant staat een appartementengebouw uit de jaren zestig met zeven bouwlagen.

In 2014 was de grond gesaneerd en maakte de gemeente Haarlem plannen om het terrein te laten ontwikkelen. In opdracht van projectontwikkelaar AM ging Arons & Gelauff aan de slag. We begonnen met het ontwerp voor een zorgcentrum dat later werd later aangepast tot een mix van sociale huurappartementen en vrije sector koopwoningen. Vanwege de ligging aan het Spaarne was hoogbouw een optie, mits die aan beide kanten goed aansloot bij de bestaande bebouwing langs de rivier. Tussen twee lagere bouwdelen van drie respectievelijk vier bouwlagen plaatsten we een woontoren van 58 meter. De bewoners hier kregen uitzicht op de rivier of keken uit over de Indische Buurt, richting duinen en Noordzee. Aan de kant van de woonwijk ontwierpen we nog een blok met stadswoningen.

Schoterkwartier

Woonproject met 22 koopappartementen en 50 huurappartementen in een woontoren geflankeerd door 29 eengezinswoningen.

Locatie

Spaarndamseweg, Haarlem

Opdrachtgever

AM

Oplevering

2026

Aannemer

BAM Wonen Speciale Projecten

Buitenruimte

RRog stedenbouw en landschap

Het was direct duidelijk dat de woontoren in Schoterkwartier de blikvanger zou worden. De gemeente vroeg ons om een ontwerp waarin de toren zelf slank zou uitkomen. Daaraan voldeden we door op het oog twee verschillende soorten torens tegen elkaar te bouwen. De torens verschillen vooral van elkaar in de kleur van het metselwerk en maatvoering van ramen en (aan de achterkant) balkons. Samen met een getrapte opbouw en afgeschuinde gevels leverde dat een slank én expressief beeld op.

Om de toren één geheel te laten worden met de laagbouw langs de Spaarndamseweg, bedachten we een ingenieuze samenstelling van drie bouwdelen; een simpel liggend deel van rode baksteen, een witte toren die daarop balanceert en een roodbruin L-vormig deel dat de compositie in evenwicht houdt. Kortom: een mooi staaltje van levendige baksteenarchitectuur.

In de woontoren voorzagen we in 22 koopappartementen en 50 sociale huurappartementen. Aan weerszijden langs het Spaarne planden we in totaal 12 stadswoningen, en aan kant van de Indische Buurt nog eens 17 stadswoningen. Hier legden we de verbinding met de woonwijk door een wigvormige groenstrook met speeltuin aan te leggen. In het hart van het project ontwierpen we een parkeergarage; daarboven bedachten we ruime dakterrassen voor de aanliggende woningen.

Opvallend aan het ontwerp is de expressieve vormgeving door het spelen met ritme, schuine lijnen en bijzondere dakvormen. Ook de gevels van de beide laagbouwdelen langs het Spaarne krijgen ritme door de gevels schuin in te laten springen.

Afwisseling in het dak

Het bouwblok met stadswoningen ligt langs een wigvormige groenstrook met een speeltuin. Het dak is verrassend, doordat we de kap afwisselend over twee en drie beuken spannen. De gevel, gemaakt van zinken losagnes, plaatsen we ook hier schuin.

Knipoog naar Droste

Op een centrale plek, boven de ingang van de woontoren, komt het logo van Schoterkwartier in de vorm van… het nieuwe gebouw zelf. Dit Droste-effect is een subtiele verwijzing naar de Droste-fabriek die schuin tegenover de woontoren staat.

Golvende gevels

Opvallend aan het ontwerp is de expressieve vormgeving door het spelen met ritme, schuine lijnen en bijzondere dakvormen. Ook de gevels van de beide laagbouwdelen langs het Spaarne krijgen ritme door de gevels schuin in te laten springen.