Context
Proces
Resultaat

Heroes

Context
Proces
Resultaat

In woonblokken die precies tussen het buiten-IJ en een levendig skatepark liggen, wil je uitzicht naar beide kanten én een zonnig terras. En dat kan.

De Sportheldenbuurt op Zeeburgereiland heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een populair woongebied. De buurt heeft een aantal troeven. Eén daarvan is de Urban Sport Zone, een walhalla voor skaters en stuntsteppers. Een andere is de ligging aan het buiten-IJ, met uitzicht over het landelijke Waterland. Precies daartussen lag het perceel dat Synchroon en Altera Vastgoed wilden ontwikkelen.

Synchroon had al meermaals met Arons en Gelauff gewerkt en wist dat wij al lange tijd betrokken waren bij de gebiedsontwikkeling van Zeeburgereiland. Nu was het stedenbouwkundig plan nogal blokkerig: hoe vind je de ruimte voor zowel huurwoningen als goed verkopende koopwoningen, in aantrekkelijke gebouwen met veel buitenruimte? We kregen de supervisoren mee door te laten zien dat binnen de rigide structuur heel vrolijke, losse torentjes mogelijk waren.

Heroes

152 woningen, horeca/bedrijfsruimte, parkeergarage

Locatie

Zeeburgereiland, Amsterdam

Opdrachtgever

Synchroon

Oplevering

2019

Aannemer

HSB Bouw

We maakten een ontwerp met drie gebouwen; afgezien van kleine verschillen hebben ze dezelfde opbouw. Ze lopen geleidelijk af naar de straat met gezinswoningen aan de noordzijde. Dat biedt ruimte aan een grote hoeveelheid dakterrassen, die allemaal uitkijken over Waterland.

Verder plaatsten we de gevels richting het westen in het ontwerp schuin; samen zorgt dat voor een optimale oriëntatie op de middag- en avondzon. Bovendien hebben alle woningen zicht op het IJmeer én het park.

Belangrijk voor het bouwproces is dat we het project in nauwe samenwerking met ontwikkelaar en aannemer uitwerkten in BIM. Ontwerp en uitwerking sluiten daardoor naadloos op elkaar aan: een prettige en efficiënte manier van samenwerken.

De gebouwen hebben maar liefst 28 penthouses met ieder één of meerdere terrassen.

Ruime balkons en terrassen

De gebouwen hebben maar liefst 28 penthouses met ieder één of meerdere terrassen. Elk terras heeft een glazen hekwerk tegen de wind en daarbuiten bakken met groen. De ruime balkons zijn niet aangesloten op het riool. Ze hebben een spuwer, zodat het water op eigen terrein gebufferd wordt.

Goud, zilver en brons

De gevels zijn met een lichte baksteen uitgevoerd. De aluminium kozijnen zijn aan één zijde voorzien van een strook koper, brons of zink, wat de gebouwen verschillende kleuraccenten geeft. De referentie naar het goud, zilver en brons van sporthelden was een gelukkig toeval.