Context
Proces
Resultaat

Europan 4

Context
Proces
Resultaat

Wederopbouw in de meest positieve zin: het wooncomplex Europan 4 verrijkte de Amsterdamse wijk Osdorp met veel woonkwaliteit op een klein kavel.

In 1996 deden Arons en Gelauff mee aan de Europese prijsvraag Europan 4: ze maakten een verbeterplan voor de wederopbouwwijk die pal achter het Amsterdamse Osdorpplein ligt. Ze deden voorstellen voor verbetering van de bestaande structuur. Om de buurt aantrekkelijk te laten aansluiten op de Sloterplas ontwierpen ze het wooncomplex Europan 4.

Met het verbeterplan wonnen Arons en Gelauff de eerste prijs van de prijsvraag; het vormde het begin van hun gezamenlijke loopbaan. Het wooncomplex Europan 4 werd ook daadwerkelijk gebouwd, vooral omdat de toenmalig directeur van woningcorporatie Het Oosten er zeer enthousiast over was. Het gaat om 112 koopwoningen, gebouwd in een carré, deels met galerij. Plus een inpandige garage en daarboven een riante binnentuin.

Europan 4

112 koopappartementen, 1.200 m² bedrijfsruimte, 112 parkeerplaatsen

Locatie

Osdorpplein, Amsterdam

Opdrachtgever

Woningcorporatie Het Oosten

Oplevering

2000

Aannemer

Kondor Wessels

We ontwierpen een zeer compact bouwblok, dat op de beperkte kavel toch ruimte biedt aan een plein. Het staat op de overgang tussen laagbouwwoningen en de hoogbouw van winkelcentrum Osdorpplein. Aan de commerciële zijde namen we winkelruimte in het plan op.

Auto´s kregen een plaats in de buik van het gebouw; boven de parkeergarage ontwierpen we een hoftuin. Woningen in 26 verschillende typen grondgebonden woningen, corridor maisonnettes, galerijappartementen, hoekwoningen, extra hoge terraswoningen verrijkten het eenzijdige woningaanbod in de buurt.

We ontwierpen een zeer compact bouwblok, dat op de beperkte kavel toch ruimte biedt aan een plein.

Stadshof op tweehoog

Na twee lagen wordt het gebouw onderbroken voor een Amsterdamse stadshof. Aan de randen is deze hof overdekt door de bovenliggende woonlagen.

Ruimte voor de avondzon

Aan de westzijde opent de hof zich met een enorme loggia naar de avondzon. De onderkant van het blok is massief, het midden is open en de bovenkant is glasachtig.

Grind en heuvels

De inrichting van de hoftuin op het dak van de parkeergarage bestaat uit grind en heuvels met verschillend gekleurde beplantingen.