Context
Proces
Resultaat

De Rokade

Context
Proces
Resultaat

Deze woontoren voor ‘jongere ouderen’ is flexibel in te delen en oogt opvallend slank; allebei dankzij de kruisvormige opzet.

Met ‘De Intense Stad’ lanceerde de gemeente Groningen in 2003 een project om de stad compact te houden door de wijken rond het centrum te verdichten. Een van de eerste verdichtingslocaties bevond zich direct naast het verpleeg- en verzorgingstehuis Maartenshof. Hier moesten koopappartementen komen voor ‘jongere ouderen’.

Stadsbouwmeester Niek Verdonk kende Arons en Gelauff van De Plussenburgh en koppelde ons aan wooncorporatie De Huismeesters. Ook bij dit project was het de bedoeling om het gebouw op een subtiele wijze te koppelen aan het zorgcentrum. Zo kunnen kopers allerlei vormen van thuiszorg ontvangen, zonder dat deze delicate relatie voor de buitenwereld zichtbaar is.

De Rokade

72 appartementen, 2 penthouses, 1.000 m² commerciële ruimte, 72 parkeerplekken

Locatie

Groningen

Opdrachtgever

De Huismeersters

Oplevering

2007

Aannemer

Schutte Bouw

In ons ontwerp maakten we het vierkante grondvlak van de flat iets groter, maar sneden we de hoeken weg. We situeerden de vier appartementen op elke verdieping rond de binnenhoeken van de toren. Zo combineren de woningen het mooie uitzicht met een introverte kwaliteit. Door de kruisvorm oogt het gebouw van 21 verdiepingen zeer slank.

Bovendien leverde het mooie L-vormige plattegronden voor de woningen. De indeling bood veel flexibiliteit: bij oplevering waren alle 76 woningen verschillend, passend bij de uiteenlopende behoeften van deze oudere doelgroep. Ook zorgden we ervoor dat de woningen naderhand aanpasbaar zijn: ruimtes zijn eenvoudig te koppelen of juist te splitsen wanneer omstandigheden daarom vragen.

Parkeerplaatsen situeerden we op de eerste en tweede verdieping, te bereiken per autolift. De garage wordt natuurlijk geventileerd, heeft daglicht en uitzicht en is qua bouwkosten goedkoper dan de bekende ondergrondse bak.

Bovendien leverde het mooie L-vormige plattegronden voor de woningen. De indeling bood veel flexibiliteit: bij oplevering waren alle 76 woningen verschillend.

Stealth care

De woontoren is via een verborgen gang verbonden met het zorgcentrum, zodat bewoners zorg kunnen ontvangen zonder dat de buitenwereld dit hoeft te weten. Een fraai staaltje stealth care.

Ronde ramen

Het vroeg nog wat technisch vernuft om het regenwater uit de ronde ramen af te voeren, maar de ramen bleken van buiten een eyecatcher en van binnen een verrijking van het interieur.