Context
Proces
Resultaat

De Plussenburgh

Context
Proces
Resultaat

Anything but grey! Deze swingende ouderenhuisvesting in Rotterdam trok de aandacht tot in Azië en Amerika.

In 2001 schrijft de Stichting Ouderenzorg Rotterdam samen met de gemeente een meervoudige opdracht uit voor het eerste gebouw binnen het ambitieuze centrumplan van IJsselmonde.

Pal naast het bestaande zorgcentrum, laagbouw uit jaren tachtig, of eigenlijk eraan vast, wilde de stichting een eigentijdse seniorenflat.

De buurt was sowieso aan een upgrading toe. Het winkelcentrum ertegenover zou worden opgeknapt, in de directe omgeving stond van alles op stapel. Ons ontwerp voor een complex met seniorenwoningen is de winnende inzending. Het motto is: hoezo grijs? Arnoud Gelauff: “Ons idee was dat de lifestyle van de generatie die nu op leeftijd raakt, nogal haaks staat op hoe het gemiddelde bejaardenhuis eruitziet.”

De Plussenburgh

104 seniorenwoningen, 250 m² recreatieruimte, 51 ondergrondse parkeerplekken

Locatie

IJsselmonde, Rotterdam

Opdrachtgever

Stichting Ouderenzorg Rotterdam i.s.m. Gemeente Rotterdam

Buitenruimte

Inside Outside, Petra Blaisse

We ontwierpen een bescheiden toren met een met een gevel van felgekleurde vlakken. Die combineerden we met een liggende rechthoek, zeven hoog, die op springerige stelten in het water staat. De patiënten in het achterliggende verpleeghuis kregen zo een goed doorzicht naar de waterpartij, die we vergroten en om de locatie heentrekken.

We creëerden ruimte voor een mooie binnenhof en een grote ontmoetingsruimte onder de opgetilde balk, en rondom in het water. Ook in de geasfalteerde binnentuin (rollators!) zijn riet en grassen een thema in de plantvakken.

Binnen ontwierpen we woningen met een overspanning van 9.60 meter. Dat geeft de huurder verschillende indelingsmogelijkheden én grote flexibiliteit in de toekomst. Halvering van de woning tot twee verpleegeenheden is mogelijk, net als de koppeling van appartementen tot dubbel grote woningen.

De balkons zijn als de lippen van Mick Jagger. Hij en Tina Turner stonden model voor dit curvy gebouw op hoge benen met kleurige kleding.

Curvy gebouw op hoge benen

De woongevels zijn uitgevoerd in wit beton, en krijgen een sterke 3-dimensionale structuur door de golvende balkons met getordeerde hekken. Arnoud Gelauff: “De balkons zijn als de lippen van Mick Jagger. Hij en Tina Turner stonden model voor dit curvy gebouw op hoge benen met kleurige kleding.”

Gekleurde glasvezel

De binnengalerijen zijn volkomen vlak en hebben een levendig gekleurde glasgevel. De betonnen stabiliteitswand in de galerij is uitgevoerd met een bamboestructuur.