Context
Proces
Resultaat

De Nieuwe Bierkaey

Context
Proces
Resultaat

Nieuw elan geven aan de historische karakteristieken van Enkhuizen.

De ontwikkellocatie aan de Zilverstraat-Hoogstraat en Oosterhaven is een plek met een rijke historie en heeft door de jaren heen veel verschillende gebruikers gekend.

Onze opzet is geïnspireerd op het verleden, maar tegelijk gericht op de toekomst: woningen die zich aan de ene zijde richten naar de Zilverstraat-Hoogstraat en aan de andere zijde naar het water. Dit is een stedenbouwkundige opzet die in de gehele historische binnenstad is terug te vinden. En het werkt: mensen wonen fijn in de oude binnenstad. De individuele woningen vormen tezamen gesloten bouwblokken, die worden gescheiden door smalle straten en stegen.

De woningen hebben voordeuren aan de straat, die soms uitkomen op een Delftse stoep of beletage en vrijwel altijd op hun plek worden gehouden door een rijk gedetailleerde baksteen gevel. Deze elementen zetten wij in bij het ontwerp van dit plan. Met eigentijdse architectuur, passend in de tijdgeest maar wel refererend aan de historische binnenstad. Daarmee komen wonen en verblijven in dit gebied weer centraal te staan in de context van een rijke en bewogen geschiedenis.

De Nieuwe Bierkaey

55 woningen, parkeergarage

Opdrachtgever

K. Dekker bouw & infra b.v.

Landschapsontwerp

Bureau B+B

Locatie

Zilverstraat en Hoogstraat, Enkhuizen

Status

Tender

Zonder al te veel de geschiedenis in te duiken en even in te zoomen op De Nieuwe Bierkaey, springt er één element uit de kaart van 1950. Je ziet een soort goudader door Enkhuizen lopen en bijna recht door het plot heen snijden, maar die wordt nét afgesneden na de Vissteeg. Die verbinding van water naar water is een prachtig startpunt.

We gebruiken dus de sterke punten van zowel straat- als waterkant om De Nieuwe BierKaey een eigen karakter te geven. Om daarin nog een stap verder te gaan, hebben we het oorspronkelijke plot zowel aan de Zilverstraat-Hoogstraat als aan de Bierkade een stuk laten slinken, zodat de historische waterkant riant wordt teruggegeven aan Enkhuizen; ook krijgen de bewoners aan de straat volop lucht, licht en ruimte.

De route langs het water wordt zo een prettige wandeling. De gevels aan De Nieuwe BierKaey vormen een stevige wand die de kade extra allure verleent. De royale kade biedt ruimte aan een stoepenzone voor de gevel, een ruime gedeelde ruimte voor wandelaars en bewoners en een kaderand vanaf waar trappen leiden naar een drijvende vlonder in de haven.

'De route langs het water wordt zo weer een prettige wandeling. De gevels aan De Nieuwe Bierkaey vormen een stevige wand die de kade extra allure verleent. De royale kade biedt gedeelde ruimte voor wandelaars en bewoners en een kaderand vanaf waar trappen leiden naar een drijvende vlonder in de haven.'

Alzijdig

Het gebouw op de kop is alzijdig en richt zich naar de Zilverstraat-Hoogstraat, de kade en de Zwaanstraat. Het dak van dit gebouw begint al na de eerste verdieping. Hierdoor ontstaat er meer licht en zicht op de kade en op Zilverstraat-Hoogstraat. Aan de zuidkant richt het gebouw zich elegant naar de Zwaanstraat. Dit wordt versterkt door de gemeenschappelijke ruimte in de plint van het gebouw aan deze zijde. Deze ruimte kan overdag gebruikt worden om elkaar te ontmoeten en bijvoorbeeld een potje te kaarten of even rustig een boek te lezen in de zon.

Aanhaken bij historie

De identiteit van De Nieuwe BierKaey zal aanhaken bij de bestaande historische binnenstad. Daarbij laten we het oorspronkelijke plot zowel aan de Zilverstraat-Hoogstraat als aan de Bierkade een stuk slinken, zodat de historische waterkant wordt teruggegeven aan Enkhuizen: een riante plek om te spelen, te ontspannen en te genieten van het water.