Context
Proces
Resultaat

Campus Twente

Context
Proces
Resultaat

Waar woon je liever als student: in een patiogebouw met een gezellige binnenplaats, of in een woonflat met een klimmuur van 30 meter hoog?

De Universiteit Twente in Enschede heeft nog een echte campus: een terrein met veel groen en losse gebouwen waar studenten kunnen wonen, leren en sporten en chillen. Een woningbouwverenging uit Ommen wilde hier graag studentenhuisvesting bouwen en exploiteren. Men nodigde twee architectenbureaus uit, waaronder Arons en Gelauff.

De campus had een commercieel centrum (met winkels en een mensa) vlakbij sportvelden; om in dit gebied wat meer levendigheid te brengen, wilde men hier graag een hoge studentenflat. Een tweede locatie (voor laagbouw) vonden we op een vrijwel ongebruikt parkeerterrein, direct naast het bos.

Campus Twente

Patiogebouw (met 160 studentenwoningen en 260 m² gemeenschappelijke ruimte) en studentenflat (met 87 studentenwoningen en 1.600 m² commerciële ruimte).

Locatie

Enschede

Opdrachtgever

Universiteit Twente

Oplevering

2010

Aannemer

Plegt Vos

Op de voormalige parkeerplaats ontwierpen we een patiogebouw met 160 woningen. De hap uit het rechthoekige gebouw (die nu als voorplein dient en de ingang markeert) is de ‘fantoomvorm’ van een inmiddels verdwenen supermarkt. We ontwierpen een gebouw met twee gezichten: buiten opgeruimd en opgepoetst, binnen informeel en gezellig.

We vermeden bierkratten, banken en wasrekken aan de buitenkant door het blok zo dicht mogelijk tegen de bosrand te plaatsen. Zich uitleven mogen de studenten vooral op de binnenplaats, waar alle voordeuren op uitkomen. Door deze binnenplaats tekenden we een voetpad, als verlenging van een kaarsrechte schietbaan in het bos.

Ook de hoogbouw staat op een voormalige parkeerplaats, grenzend aan een sportveld. Bij het ontwerp van dit gebouw lagen zowel de plattegronden als het volume al vast. Daaruit genereerden wij een gebouw van negen verdiepingen naast het sportveld, met een aansluitende laagbouw van één verdieping met een supermarkt en bedrijfsruimten, met nog een reeks extra studentenwoningen en een gemeenschappelijke tuin daarboven.

Eyecatcher is de dertig meter hoge klimmuur: met 2500 grepen de één-na-hoogste van Nederland. Universiteit Twente heeft een zeer actieve en succesvolle klimvereniging, dus waarom zouden we deze sport niet in de architectuur integreren? Ernaast ligt een wat lagere, vrij toegankelijke boulderbaan.

We vermeden bierkratten, banken en wasrekken aan de buitenkant door het blok zo dicht mogelijk tegen de bosrand te plaatsen.

Klimmen naar je kamer

De klimmuur brengt een duidelijk plezierelement in de hoogbouw en vormt zo een contrast met de chique rode glasgevel. Vanwege de klimmuur zit er een knik in het gebouw; dat geeft de flat karakter en herkenningswaarde.

Loopbruggen en tribune

Aan de westzijde opent de hof zich met een enorme loggia naar de avondzon. De onderkant van het blok is massief, het midden is open en de bovenkant is glasachtig.

Contrast met het bos

Aan de buitenkant zijn de gevels voorzien van glimmende glaspanelen in twee warme tinten rood, die zowel een contrast met het groen van het bos vormen als ook de bomen weerspiegelen. Alleen aan het voorplein, waar het gebouw is ‘opengeknipt’, zijn de gevels van baksteen.