Context
Proces
Resultaat

Brisk

Context
Proces
Resultaat

Een vriendelijke combinatie van hoog- en laagbouw helpt in Zuidoost bij de transformatie van een saai kantoorgebied naar een sfeervolle woon-werkwijk.

Het voormalige kantoorgebied Bullewijk in Amsterdam gaat de komende jaren flink op de schop. De Hondsrugweg, die loopt tussen de Arena en de IKEA langs de A9, wordt omgebouwd tot een park met aan weerszijden hoge woontorens en kantoorgebouwen: Hondsrugpark.

Het park wordt onderdeel van de multifunctionele wijk Amstel-III, waarin groen, wonen en werken samengaan op een zeer hoge dichtheid zonder te conflicteren. Een broodnodig vooruitzicht om het grote woningtekort in Amsterdam en de rest van stedelijk Nederland tegemoet te komen.

Brisk

Woon/werkcomplex met 4000 m² kantoor, 257 woningen in de sociale-, midden- en vrijesector, ondergrondse parkeergarage.

Locatie

Bullewijk, Amsterdam

Opdrachtgever

De Alliantie, Synchroon

Buitenruimte

Lodewijk Baljon

Aannemer

HSB Bouw

Adviseurs

Pieters Bouwtechniek, Hiensch, Blonk advies

Status

In aanbouw

Een van de eerste projecten langs het Hondsrugpark is Brisk, ontwikkeld door Synchroon en ontworpen door Arons en Gelauff in samenwerking met Basic City A+U. Brisk is een ensemble van vijf gebouwen, opgedeeld in twee blokken. Dankzij één grootschalig blok, grenzend aan het park, ontstaat er een buffer waarmee een intiem en sfeervol hof mogelijk wordt gemaakt.

Floor Arons: “De uitdaging in dit ontwerp is het schaalverschil: we moesten op het kavel zowel David als Goliath een goede plek zien te geven. Daarnaast moest het ontwerp ruimte bieden aan kantoren én veel verschillende woningen. Om toch eenheid aan te brengen, kozen we voor een genuanceerd en rustig materialenpalet.”

De uitdaging in dit ontwerp is het schaalverschil: we moesten op het kavel zowel David als Goliath een goede plek zien te geven.

Drielaagse plint

Aan de zijde van het Hondsrugpark heeft het gebouw een grote schaal. De drielaagse plint biedt bijna 4.000 m² aan kantoorruimte. De woontoren daarboven steekt wat over: goed voor afwatering en beschutting.

Autovrije hof

Aan de organisch vormgegeven autovrije hof grenzen nog eens elf grondgebonden woningen met open voortuinen.

Aangenaam karakter

Verticale golvende keramische delen zorgen voor aaibaarheid, reflectie en diepgang in de gevel. Dit creëert een aangenaam woonkarakter in de buurt, die nu nog gedomineerd wordt door zakelijke gebouwen met veel staal en natuursteen.